Hrvatska
StoryEditor

Sporazum ZABE, HAMAG-BICRO i MINTS-a za pomoć turističkim i povezanim poduzetnicima

26. Svibanj 2021.

Zagrebačka banka (ZABA) odobravat će kredite turističkim poduzetnicima pogođenima pandemijom za očuvanje zaposlenosti, ublažavanje teškoća u poslovanju i stvaranja preduvjeta za brži oporavak, izvijestili su u srijedu iz ZABA-e, koja je oko toga s HAMAG-BICRO i Ministarstvom turizma i sporta potpisala sporazum.

Riječ je o sporazumu o poslovnoj suradnji za provedbu 'Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji bolesti covid-19', kojim se omogućava odobravanje novih kredita mikro, malim i srednjim poduzetnicima u Zagrebačkoj banci.

Program je namijenjen poduzetnicima u sektoru turizma, sporta i povezanim djelatnostima poput hotela, odmarališta, kampova i drugih smještajnih objekata te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića.

Potporu će moći ostvariti i putničke agencije i touroperatori, nautički čarteri, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti, uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

- Potpore poduzetnicima će se dodjeljivati kao državna jamstva koja će pokrivati do 100 posto glavnice kredita za financiranje likvidnosti, ročnosti od jedne do šest godina, a pravo na ovu potporu imaju poduzetnici pogođeni s manjkom likvidnosti i gubicima u poslovanju uzrokovanih pandemijom, odnosno poslovna im je aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljana - iznose iz ZABA-e.

Iz HAMAG-BICRO-a su istaknuli da su istovremeno nastupili prema svim bankama koje posluju na hrvatskom tržištu, nakon čega su sljedeće banke potpisale ugovor: Agram banka, Istarska kreditna banka, Hrvatska poštanska banka, Addiko bank, Sberbank, Banka Kovanica, Partner banka, Raiffeisenbank Austria, Slatinska banka, Kentbank, Podravska banka, Zagrebačka banka i OTP banka. Uskoro očekuju potpisivanje sporazuma i s drugim bankama.

ZABA je, kako odgovaraju, među prvima potpisala takav sporazum, a potpisani su sporazumi i s nekim drugima, no kako je to proces koji trajem za sada još ne bi iznosili imena tih drugih banaka, zaključuju iz HAMAG-BICRO-a.

18. lipanj 2024 07:39