Hrvatska
StoryEditor

Stop gužvi na šalterima Klaićeve: Tvrtka MedIT razvila Patient portal za digitalno preuzimanje nalaza

21. Prosinac 2021.
Patient portal
Zahvaljujući Patient Portalu, Klinika za dječje bolesti Zagreb smanjit će pritisak na šaltere, rasteretiti administrativno i medicinsko osoblje te racionalizirati trošak ispisivanja nalaza na papir i ispisivanja CD/DVD diskova s nalazima.

Klinika za dječje bolesti Zagreb uvela je web aplikaciju Patient Portal gdje će pacijenti moći digitalno primati nalaze i radiološke slike. Pacijenti tako neće morati sa sobom nositi radiološke slike kad idu na liječničke konzultacije, a potraživanje brojnih dokumenata svest će se na klik. Novom aplikacijom pacijenti neće morati odlaziti po medicinsku dokumentaciju u bolnicu, što je značajan napredak u vrijeme koronavirusa kada se u najvećoj mogućoj mjeri nastoji smanjiti broj kontakata i protoka velikog broja ljudi, posebice na mjestima na kojima borave imunokompromitirani.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je da je uvođenje te aplikacije zadnji je korak u potpunoj digitalizaciji radiološkog odjela Klinike za koju su nabavljeni i suvremeni uređaji visokih standarda te je uveden PACS/RIS sustav (engl. picture archiving and communication system/radiology information systems)

– Ova napredna web aplikacija rasteretiti će medicinske i administrativne djelatnike te izrazito pojednostavniti i olakšati pristup radiološkim slikama. Uzimajući u obzir gravitiranje pacijenata dječje dobi iz svih regija Republike Hrvatske, implementiranje ovakvog sustava izravno će utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi naših malih pacijenata. Stoga smo ponosni da je upravo u našoj Klinici po prvi puta na našim prostorima implementiran ovakav sustav te smo uvjereni da će, s obzirom na svoje prednosti, ova napredna digitalna aplikacija naći široku primjenu u hrvatskom zdravstvenom sustavu – rekao je Roić.

Poveznica za Patient portal bit će ugrađena u radiološke nalaze koji se isporučuju Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom Republike Hrvatske (CEZIH). Iza tog digitalnog rješenja stoji zagrebačka tvrtka MedIT koja je web aplikaciju izradila u manje od pola godine.

– Kreiranje Patient Portala bio je pomno dizajniran projekt. Prvi izazov s kojim smo se susreli bio je zadržati jednostavan karakter web aplikacije koji od korisnika neće zahtijevati posebnu instalaciju. Ideja je bila stvoriti rješenje koje je jednostavno za korištenje. Drugi izazov bio je pružanje garancije klijentima da je sama aplikacija maksimalno sigurna te smo sigurnosnom aspektu posvetili puno pozornosti, vremena i truda kako bismo zadovoljili sve zahtjeve. Kao tvrtka, od prvog smo dana opredijeljeni za moderne web tehnologije, stoga smo bili sigurni da kvalitetno možemo kreirati web aplikaciju za Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Prilikom temeljitog penetracijskog testiranja, web aplikacija je dobila izvrsne ocijene i nisu uočeni nikakvi sigurnosni nedostaci. Izuzetno smo ponosni što smo imali prilike raditi na rješenju koje će pomoći zdravstvenim djelatnicima i njihovim pacijentima. Vjerujemo kako će ubrzo i druge zdravstvene ustanove slijediti primjer Klinike za dječje bolesti Zagreb – rekao je Zoran Tolić, direktor tvrtke MedIT, čija su rješenja implementirana u kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu, Osijeku i Splitu, u općim bolnicama Zadar, Koprivnica, Našice te u domovima zdravlja Istarske, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije.

20. travanj 2024 10:17