Hrvatska
StoryEditor

Sveta Nedelja digitalizirala proces trošenja javnog novca u sportu i vatrogastvu

04. Lipanj 2020.

Gradsku upravu Svete Nedelje, sportsku i vatrogasnu zajednicu više se neće zatrpavati brojnim registrima, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo svima u tom procesu.

Silnu papirologiju je zamijenila aplikacija s par klikova. Grad Sveta Nedelja uvodi hrvatsku aplikaciju kojom će nadzirati trošenje namjenskih sredstava za vatrogastvo i sport uz potpuni pregled sportaša u gradu.

Na današnjoj konferenciji za novinare potpisan je Ugovor o suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Fortis Labor. Aplikacijom će se uvesti potpuna digitalizacija pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna Grada preko javnih poziva.

- Odlučili smo se podići transparentnost na najveću moguću razinu. Od već dostupnih prostornih planova pa do svih plaćanja računa i natječaja koji su dostupni online, sada svoju transparentnost širimo i na područje sporta i vatrogastva. Ovo je još jedno gradsko ulaganje u digitalizaciju poslovanja i razvoj naše javne uprave koju ćemo dići na još veću razinu - rekao je gradonačelnik  Svete Nedelje Dario Zurovec.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja prepoznala rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru i da se kao proaktivan grad digitaliziraju u svim granama i mjerama. Ideja SOM sport sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se s Svetom Nedeljom uspješno realiziralo.

- SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, ali i Grad Sveta Nedelja u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Naša intencija je da kroz ovaj sustav već iduću godine budu provedeni i natječaji i da se cijela gradska birokracija potpuno digitalizira - izjavio je Gašparić.

image
foto

Zamjenik gradonačelnika Davor Nađi naglasio je kako se dosadašnja dobra suradnja sa zajednicama nastavlja te će se uvođenjem ovog alata ta suradnja pojačati.

- Ovo je korak naprijed u smanjivanju papirologije, olakšavanju i ubrzavanju procesa. Tehnologija ide naprijed i treba ju koristiti. Nadam se da će se na primjeru našeg grada i naših zajednica ovi alati implementirati i na nacionalnoj razini kako bi svi drugi klubovi i udruge imali jednake uvjete - rekao je Nađi.

Dodao je kako aplikacija ima brojne primjene, a jedna od korisnih je i praćenje dolazaka na sportske treninge.

- Ukoliko se u ovom razdoblju pandemije COVID-a 19 utvrdi da je netko od igrača zaražen, u nekoliko klikova mogu se odrediti svi njegovi kontakti, a time pospješiti i ubrzati vrijeme reakcije - izjavio je Nađi. Ovo je samo jedan od pozitivnih primjera korištenja ove aplikacije koja se može prilagoditi ovisno o radu i poslovanju subjekta.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje Ivica Petravić naglasio je kako će im ova aplikacija povećati kontrolu nad financijskim sredstvima i pomoći u samom radu.

- Naša će zajednica imati uvid u poslovanje društava i status članova čime ćemo dobiti veću transparentnost i kvalitetnije operativno djelovanje - rekao je Petravić.

Slobodan Matić, predsjednik Sportske zajednice grada Svete Nedelje pozdravlja uvođenje novih tehnologija u rad udruga i zajednica.

- Očekujemo da će nam se praćenje poslovanja olakšati, a time ćemo potaknuti učinkovitost i aktivnost sportskih udruga - izjavio je Matić.

image
foto

Sve sportske i vatrogasne udruge u Svetoj Nedelji kojima su nakon javnih natječaja dotirani iznosi iz proračuna puno će jednostavnije i brže računima pravdati te iznose, a grad Sveta Nedelja će u realnom vremenu znati koliki je iznos kome dodijeljen, koliko je tko opravdao i slično. Tvrtka Fortis Labor osmislila je ovu jedinstvenu aplikaciju sredstvima EU fondova kako bi pomogli u digitalizaciji i pojednostavili gradsku administraciju. SOM sustav omogućuje Sportskoj zajednici da prati isplate iz proračuna temeljem javnog natječaja, te da se te isplate pravdaju digitalnim putem, a istodobno omogući sportskim klubovima jednostavnija i efikasnija naplata članarina putem koje ćemo grad Sveta Nedelja imati potpuni pregled broja sportaša u gradu.

Ovo je jedna od niza mjera za digitalizaciju lokalne uprave i transparentnog trošenja javnog novca koji se uvodi u Svetoj Nedelji.

14. travanj 2024 03:06