Hrvatska
StoryEditor

Tehnixu nagrada za inovaciju godine

29. Prosinac 2021.
Đuro Horvatfoto Ratko Mavar
Inovacija Đure Horvata, odnosno njegove tvrtke Tehnix, "Tehnologija za bioreaktorsko kompostiranje i proizvodnju EKO komposta" osvojila je u srijedu nagradu "Inovacija godine 2020", prema izboru Udruge inovatora Hrvatske.
Nakon natječaja, ocjenjivački sud Udruge je odredio tri finalista - tvrtku Tehnix, potom HS Produkt - inovaciju Marka Filipovića i Igora Stojkovića "Ćelija za robotsko pročišćavanje srha", te JEL-TOM - inovaciju Fraje Pokrajčića "Mobilne Box barijere - sustav za zaštitu od poplava".
 
Preuzimajući nagradu za najbolju inovaciju, Đuro Horvat je kazao kako njegova kompanija danas zapošljava 600 djelatnika te je odavno prepoznala vrijednost znanja. Istaknuo je kako im je u realizaciji inovacije pomogao i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s 10 milijuna kuna, a uloženo je i 20 milijuna kuna vlastitih sredstava. 
 
"Imali smo jedan inovativni pristup da se iz biorazgradivog otpada, koji se do sada odlagao na deponije stvarajući velike ekološke probleme, proizvodi kvalitetno organsko gnojivo, koje je temelj za proizvodnju zdrave hrane", naveo je HorvaInovacija se, inače, razvijala dvije godine uz pomoć akademske zajednice. 
 
Već sada vlada veliki interes za inovacijom za koju je Tehnix dobio nagradu, rekao je Horvat, najavljujući da će se već iduće godine graditi tri tvornice gdje će se zaposliti 150 stručnjaka.
 
Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga naveo je da Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske već pet godina rade na tome da spoje akademsku zajednicu s gospodarstvom.
 
Udruga inovatora Hrvatske danas broji 50-ak članica, od čega su jedna trećina udruge i savezi inovatora, jedna trećina su inovativne tvrtke, a jedna trećina su fakulteti. 
 
Inovacija je jedna od glavnih misija sveučilišta, rekao je Šimpraga i istaknuo kako je, zahvaljujući suradnji i s Udrugom inovatora Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu u posljednjih pet godina posjetilo čitav niz sajmova inovacija diljem svijeta gdje su naši timovi dobili više od 170 nagrada i priznanja.
 
Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Dubravko Majetić naglasio je da taj fakultet već godinama pokazuje svoje inovacije, u najvećem dijelu studentske. Studenti i djelatnici tog fakulteta u posljednjih pet godina osvojili su deset zlatnih, 11 srebrnih i četiri brončane medalje na raznim natjecanjima, naveo je.  
02. listopad 2023 17:02