Hrvatska
StoryEditor

Top 10 hrvatskih startupa koje morate pratiti u 2021. godini

22. Prosinac 2020.

Deset hrvatskih startupa za pratiti u 2021. godini su - AdScanner, Agrivi, Amodo, Ascalia, Cognism, Infobip, OptimoRoute, Oradian, ReversingLabs i Rimac Automobili - objavili su u ponedjeljak pokretači tog izbora.

Prvi je to nezavisni popis domaćih mladih, inovativnih tehnoloških tvrtki koje vrijedi pratiti u idućoj godini, nastao kroz suradnju Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa, Hanza Medije i Zicera.

- Cilj je kroz ovaj izbor ukazati na osnivače startupa i njihove timove od kojih se u idućoj godini očekuje najviše, a koji su se dokazali i dokazuju da donose rezultate, ne samo da pričaju najbolje priče -  ističe se u priopćenju.

Stevica Kuharski, partner u Fil Rouge Capitalu, kaže da im je još važnije od pojedinačnog uspjeha graditi sustav u kojem će cijelo društvo moći napredovati.

- Startupi su ove godine postali važna gospodarska tema u Hrvatskoj i počelo se njihove rezultate uspoređivati s kompanijama iz tradicionalnih industrija, a u takvim uvjetima važno je uzeti u obzir njihova postignuća - naglašava.

Kruharski dodaje da su osnivači startupa aktivnih u Hrvatskoj i regiji "sve više svjesni potencijala rasta uz pomoć investicija, a budući uspjeh njihovih kompanija i njih samih učvrstit će položaj Hrvatske kao poželjne destinacije za pokretanje startupa". 

Po podacima koji se iznose u priopćenju, samo NovacHR TOP10 startupa u prošloj je godini, prema službenim financijskim izvješćima, imalo, i to samo u Hrvatskoj, prihod od 555,8 milijuna kuna i zapošljavali su 1435 ljudi. Riječ je o tvrtkama koje samo u Hrvatskoj u prosjeku rastu i po 100 posto godišnje i 30 posto po broju zaposlenika. Tako da je za očekivati da će njihovi rezultati za 2020. na domaćem tržištu biti veći, a oni u 2021. još daleko veći, ističu pokretači izbora.

No, dodaju i kako su, izuzev Rimac Automobila, sve to tvrtke koje sjedišta imaju u inozemstvu pa je njihov ukupan prihod na globalnoj razini daleko veći. Pritom iznose kako je samo Infobip lani imao 602 milijuna eura prihoda i više od 1600 zaposlenih.

Prema procjeni NovacHR-a, u ovoj je godini u hrvatske startupe investirano više od 300 milijuna dolara. 

Investicijski menadžer u South Central Venturesu Vedran Blagus kaže da su se rast, zapošljavanja i investicije u hrvatske startupe na rekordno visokoj razini.

- Ono što su ove godine, ali nakon godina i godina rada, pokazali Infobip, Nanobit, Microblink i Rimac, vjerujem da su oni samo prvi u nizu. U 2021. očekujem da takve transakcije neće biti iznimka već pravilo. Najveća vrijednost takvih uspjeha je podizanje samopouzdanja mladim ljudima u Hrvatskoj i dokaz kako takve uspješne priče nisu rezervirane samo za neki nama daleki svijet. Trudimo se da nove generacije naših poduzetnika ispred sebe imaju sve više takvih primjera - kako ustrajnošću, znanjem i kvalitetom osvojiti svijet -  poručuje Blagus.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutno aktivno 500 startupa, od čega njih više od sto u Zagrebačkom inovacijskom centru Ziceru, dok je u finale izbora startupa koje vrijedi pratiti u 2021. ušlo njih čak 32.

Direktor Zicera Frane Šesnić ističe da velika konkurencija za ulazak među deset hrvatskih startupova koje itekako treba pratiti u 2021. pokazuje koliko smo kao društvo napredovali. "Startup scena je posljednjih godina pokazala značajan trend organskog rasta. Kroz iskustvo tvrtki koje su prošle kroz Zicerove programe svjedočim sve većoj razini kvalitete timova i njihovih inovativnih proizvoda", rekao je. 

Bernard Ivezić iz Hanza Medije kaže da se pri definiranju uvjeta za ulazak među finaliste, a u finalu su se našla čak 32 startupa iz kojih se zatim izabralo deset koji najviše obećavaju, vodilo računa o realnim uvjetima za razvoj startupa u Hrvatskoj.

Prvi na popisu NovacHR TOP10 hrvatskih startupa za pratiti u 2021., po abecednom redu, je AdScanner, koji su osnovali Marin Ćurković i Kristian Uwe Ćurković, a koji je razvio vodeće rješenje za data-drive mjerenje TV gledanosti i praćenje TV reklama, koje je potpuno usklađeno s GDPR-om.

Agrivi je pokrenuo Matija Žulj, koji je razvio jedno od vodećih rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom u cloudu, i to potpuno neovisno od velikih proizvođača prehrambenih proizvoda.

Idući je na listi po abecednom redu Amodo, kojeg su osnovali Vladimir Končar i Gorjan Agačević, i jedan je od najboljih insurtech startupa na svijetu i prvi odavde koji je dobio licenciju za data brokera.

Ascalia, koju su osnovali Marin Bek i Dejan Strbad, razvila je IoT rješenje za brzu digitalnu transformaciju tehnološki zastarjelih pogona u one koji podržavaju Industriju 4.0.

Cognism su osnovali Stjepan Buljat i James Isilay, a razvio je cloud sustav koji tvrtkama omogućuje da preko interneta poboljšaju prodaju i marketing. Tvrtka se trenutačno procjenjuje na 503 milijuna kuna vrijednosti.

Među top10 je i prvi hrvatski jednorog - Infobip, kojeg su osnovali Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić, a razvio je komunikacijsku platformu za omnichannel komunikaciju koju koriste Facebook, Viber i Uber.

Na popisu je i OptimoRoute, kojeg su osnovali Marin Šarić, Frane Šarić i Goran Kukolj, i koji je razvio softver koji tvrtkama omogućuje bolje planiranje ruta za prijevoz i dostavu što se pokazalo nužnim u vrijeme pandemije.

Oradian su osnovali Antonio Šeparović, Onyeka Adibeli, Andrew Mainhart i Julian Oehrlein, a razvio je cloud softver za male i srednje banke u zemljama u razvoju. Ima oko pet milijuna krajnjih korisnika i među vodećim je igračima u Africi.

ReversingLabs su osnovali Tomislav Peričin i Mario Vuksan, a razvio je platformu za kibernetičku sigurnost za korporacije te im je tvrtka lani unutar branše dobila laskavu titulu Black Unicorn, koja ne odražava sadašnju već potencijalnu buduću tržišnu vrijednost.

Na kraju je tu najizvjesniji idući hrvatski startup jednorog Rimac Automobili, kojeg je osnovao Mate Rimac, i koji bi u 2021. trebao započeti proizvodnju prvog serijskog automobila ikad proizvedenog u Hrvatskoj, objašnjava se u priopćenju.

15. srpanj 2024 22:00