Hrvatska
StoryEditor

Tradicijskim i umjetničkim obrtima dodijeljeno gotovo tri milijuna kuna potpora

10. Rujan 2019.
Darko Horvatfoto Dražen Lapić

„Danas iznosom nešto manjim od 3 milijuna kuna potičemo razvoj umjetničkih i tradicijskih obrta sa željom i namjerom da kroz rebalans do kraja godine osiguramo i dodatnih milijun kuna”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Dodao je kako svi obrtnici koji su se prijavili na natječaj i zadovoljili njegove uvjete dobivaju od 20 do 50 tisuća kuna potpore.

Ministarstvo je u utorak u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava objavilo i natječaj „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima” kojim će učenicima i poduzetnicima na raspolaganju biti 200 milijuna kuna za dvije školske godine.

Natječaj će trajati od 10. rujna do 31. listopada i obuhvatiti 62 deficitarna zanimanja.

„Izborili smo se da se stipendija učenicima poveća za 100 posto. Ona više neće iznositi 750, nego 1.500 kuna, a za gospodarske subjekte smo osigurali više od 60 milijuna kuna”, rekla je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Dodala je kako su dosad gospodarski subjekti mogli koristiti potporu do 150 tisuća kuna, a da će ona sada biti do 500 tisuća kuna.

Istaknula je kako će ove godine učenici uz stipendiju koju dobivaju u školi, moći dobivati i naknadu na temelju ugovora o naukovanju kod poduzetnika kod kojeg idu na praksu.

Bit će omogućene još dvije vrste potpore – jedna kojom ćemo podupirati mentora koji radi s djetetom, te druga kojom će poslodavac moći nabaviti opremu u iznosu od 30 posto ukupne vrijednosti projekta”, rekla je Mandac.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako je 85 posto sredstava financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je nacionalna komponenta 15 posto.

„Ovdje se radi o zanimanjima koja su izuzetno atraktivna na tržištu rada i za kojima tržište rada u Republici Hrvatskoj trenutno vapi”, rekao je Aladrović.

Naglasio je kako će stipendijama biti pokriveno 7.000 djece u strukovnom obrazovanju, te kako je broj gospodarskih subjekata koji može sudjelovati u ovom projektu gotovo upeterostručen.

Ministar gospodarstva, poduzetnišva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako su podizanjem stipendija one godišnje podignute s devet na 18 tisuća kuna.

„Poduzetnik ima i mogućnost dati učeniku nagradu tijekom naukovanja u iznosu od 1.250 kuna mjesečno, što neće biti oporezivano. Kada zbrojite stipendiju i nagradu dolazite do toga da će učenik u srednjoj školi imati neoporezivu naknadu u visini od 2.750 kuna”, objasnio je Horvat.

Izvijestio je i o inicijativi da se taj neoporezivi kumulativni dio dovede do 3.000 kuna.

25. svibanj 2024 08:31