Hrvatska
StoryEditor

Tržište plina: Odlazi direktor EON-a Zoran Miliša, novo vodstvo ‘očekuju krokodili‘

25. Veljača 2021.
Zoran Milišafoto Dražen Lapić

U tjednu koji je započeo opozivom prvog čovjeka Pevexa Jurice Lovrinčevića, njemački div EON donio je odluku da direktora Zorana Milišu na svim funkcijama u Hrvatskoj zamijeni Marijana Jurišić, koja uz dosadašnju brigu o korisnicima, sada preuzima i odgovornost za prodaju.

Promjena na vrhu dolazi nakon loših rezultata na javnom natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Na tom je natječaju, gdje se odabiralo opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom od 1. travnja ove do 30. rujna 2024. godine na području cijele Hrvatske, EON plin izgubio posao opskrbe kućanstava u Svetoj Nedjelji, Sisku, Karlovcu i Jastrebarskom. Ponudivši povoljniju cijenu ta područja na kojima su vlasnici distribucijskih tvrtki Koprivnica plin i Montcogim plinara preuzela je Gradska plinara Zagreb. Doda li tom neuspjehu i lanjski gubitak najvećeg kupca Podravke koju je na nadmetanju pridobio Međimurje plin, opis EON-ovog pokleknuća je potpun.

Miliša, koji je bio i na čelu plinske tvrtke Koprivnica opskrba kad ju je u veljači 2017. preuzela njemačka kompanija, sporazumno odlazi s funkcije u svibnju.

- Želim izraziti zahvalnost Zoranu Miliši na njegovom doprinosu razvoju lokalnog poslovanja u Hrvatskoj tijekom godina. Isto tako, zahvaljujem Marijani Jurišić na preuzimanju ovih dodatnih važnih odgovornosti. Želim joj uspjeh u daljnjem oblikovanju naših odjela prodaje i brige o korisnicima - kazao je Andreas Rörig, predsjednik Uprave tvrtke EON Hrvatska.

Što može učiniti novo vodstvo pitamo energetskog stručnjaka Davora Šterna.

- Novo vodstvo može samo raditi bolje nego staro. Nema se tu što puno reći. Takve stvari se događaju. Zoran Miliša je bio na čelu neko vrijeme, nije zadovoljio poslodavca, a on ima pravo smijeniti one s kojima nije zadovoljan - kaže Štern.

Iako su i sada manji igrači na tržištu plina jedni drugima preuzimali tržište nižim cijenama, potpunom liberalizacijom tržišta plina koja stiže u travnju, cjenovni rat bit će još izraženiji. No, sada će mali morati konkurirati velikima, što bi mnoge od njih moglo baciti preko ruba profitabilnosti.

- Liberalizacija tržišta za njih nije dobra, doći će do konsolidacije jer mali ne mogu opstati, nemaju što pružiti. Veliki mogu konsolidirati cijene, ponuditi trgovinske aranžmane koji su bolji za tržiše, malima je to skoro nemoguće. Mada EON kao firma nije mali, na malom hrvatskom tržištu je mali. Teško je biti mali na malom tržištu, na velikom se još za njih i nađe neka niša. Kod nas je sve puno krokodila na malom prostoru, i za očekivati je da ih oni pojedu - zaključuje Štern.

24. travanj 2024 10:35