Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte koji su projekti namijenjeni poduzetnicima, postaje li RH izvozna ekonomija i koliko rastu cijene sirovina

13. Svibanj 2021.
815 Naslovna zavijusa

U ovotjednom broju Lidera, u temi tjedna, Goran Litvan analizirao je investicijski kapacitet Nacionalnog programa oporavka i otpornosti sa stajališta realnog sektora. Od 178 investicijsko-reformska projekta, samo su dva prošla Liderovu investicijsku školicu s odličnim uspjehom – Rimčev program razvoja vozila bez vozača te Inina biorafinerija u Sisku.

Vanja Figenwald donosi priču o tome kako Hrvatska polako postaje izvozna ekonomija. Doduše, daleko je još udio hrvatskog izvoza robe i usluga u BDP-u od poželjnog, osobito u usporedbi s drugim tranzicijskim zemljama srednje Europe. No, iako su izvoznici suočeni sa strukturnim i institucionalnim ograničenjima koja im onemogućuju jači zamah, izvozni su trendovi pozitivni čak i u ovim pandemijskim uvjetima.

Strelovit rast cijena sirovina kojem svjedočimo otkad je počela ova godina baca neke proizvođače na koljena, a neke zasad 'samo' u očaj, piše Nikolina Oršulić. Nema materijala, njegove su cijene poletjele u orbitu, ugovoreni poslovi zvuče kao kletva jer njihovo izvršenje pucanj je u nogu za tvrtku, a neki su već donijeli odluku da ne isporučuju svoje proizvode kako bi očuvali poslovanje. To bi moglo izazvati zastoj radova na mnogim projektima i gradilištima.

Ako odijelo čini čovjeka, kampus čini kompaniju, piše Ksenija Puškarić o poslovnim kampusima koji su danas vrlo atraktivna, gotovo fotogenična mjesta koja promiču korporacije i njihove vrijednosti. Imati svoj kampus nije samo stvar potrebe nego i prestiža, pa nije ni čudno što mnoge dobro poznate tvrtke u Hrvatskoj svoje poslovne prostore preko noći počinju nazivati upravo tako – poslovnim kampusima.

Ivan Zdunić, kanadski biznismen hrvatskog podrijetla, u velikom intervjuu priznao je Edisu Feliću da unatoč 48 godina u biznisu, u Hrvatskoj i dalje ne zna raditi.

Prodajom Solane Pag i Mladine te nedavnom prodajom Leda, tvrtka Fortenova prodaje ukupno tri tvrtke iz osnovnog sektora – prehrane, o čemu piše Željka Laslavić.

Uz ovaj broj Lidera stiže poseban prilog Brendovi u kojemu možete pročitati kako evoluira oglašavanje, koji su najbolji prijatelji hrvatskih potrošača te koliki je utjecaj influencera i još mnogo zanimljivih tema.

26. travanj 2024 09:00