Hrvatska
StoryEditor

U prošloj godini zabilježen gotovo jednak rast broja registriranih novih automobila u Hrvatskoj i Mađarskoj

18. Siječanj 2022.

Iako je u prošlog godini zabilježen blagi pad potražnje za automobilima u EU i to ponajprije zbog nestašice poluvodiča, izvješće udruge proizvođača automobila ACEA pokazalo je da je u Hrvatskoj i Mađarskoj zabilježen je rast. 

Tijekom cijele 2021. u EU je registrirano 9,7 milijuna novih automobila, manje za 2,4 posto nego u 2020., prvoj godini pandemije, stoji u ACEA-inom izvješću.

Pad je povezan s nestašicom poluvodiča koja je utjecala na proizvodnju posebno u drugoj polovini godine.

Ukupan broj registriranih novih automobila u EU-u manji je za 3,3 milijuna nego u pretpandemijskoj 2019. godini, navodi ACEA.

Među vodećim europskim tržištima samo je Njemačka bilježila pad potražnje u 2021., i to za 10,1 posto. Italija je pak bilježila najveći rast, za 5,5 posto, a slijede Španjolska s rastom potražnje za jedan posto dok je u Francuskoj potražnja gotovo stagnirala.

Hrvatska je, uz Mađarsku, bilježila najveći rast broja registriranih novih automobila u prošloj godini, za 24,7 posto, s ukupno 44.915 registracija. U Mađarskoj uvećane su za 24,6 posto.

Dvoznamenkasti rast potražnje za novim automobilima bilježile su i Estonija, Grčka i Irska, dok je najveći pad bilježila Litva, za 22 posto.

Snažan pad u prosincu

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu broj registriranih novih automobila pao je za čak 22,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, na 795.295 registracija.

Potražnja je smanjena šesti mjesec zaredom, nadovezavši se na 20,5-postotni pad u studenome.

Dvoznamenkasti pad u prosincu zabilježen je u većini zemalja, uključujući i vodeća tržišta.

Najviše je u prosincu na godišnjoj razini smanjen broj registriranih novih automobila u Italiji, za 27,5 posto. Slijede Njemačka s padom od 26,9 posto, Španjolska gdje je smanjen 18,7 posto, Francuska s padom registracija za 15,1 posto.

Hrvatska, Bugarska, Latvija i Slovenija čine skupinu zemalja EU-a koje su u prosincu bilježile rast broja registriranih novih automobila.

U Hrvatskoj je u prosincu prema podacima ACEA-e registrirano 2.446 novih automobila, za 19,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U studenome njihov je broj na godišnjoj razini pao za 4,7 posto.

19. lipanj 2024 22:28