Hrvatska
StoryEditor

Ulaganja JGL-a i KBC-a Rijeka financirani kreditima HBOR-a

24. Svibanj 2021.
JGL Integra 2020
Ulaganja društva JGL u projekt Integra 2020 i KBC-a Rijeka u izgradnju nove bolnice na Sušaku financirani su kreditima HBOR-a ukupne vrijednosti veće od jedne milijarde kuna

Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uz čelnike JGL-a obišli su radove na izgradnji projekta Integra 2020. Riječ je o investiciji vrijednosti od gotovo 375 milijuna kuna kojom će ova najveća proizvodna farmaceutska kompanija u hrvatskom vlasništvu integrirati svoje razvojne, proizvodne i skladišne kapacitete, a koja obuhvaća tri cjeline - istraživanje i razvoj, komercijalnu proizvodnju i logistički centar, priopćeno je iz HBOR-a.

- HBOR nas u kapitalnim ulaganjima i izvoznim aktivnostima uspješno podržava već dugi niz godina, prepoznaje nas kao tvrtku s internacionalnom vizijom, te je i ovo prilika da zahvalimo na snažnoj, partnerskoj suradnji. Nakon potpore u ulaganjima u JGL Pharma Valley, Integra 2020 financirana je najvećim dijelom iz dugoročnog kredita HBOR-a u iznosu od 280 milijuna kuna - naglasio je Mislav Vučić, izvršni direktor JGL-a.

Novi investicijski projekt kompaniji će omogućiti povećavanje kapaciteta sterilne proizvodnje za čak 60 posto te značajno podići razvojno-tehnološku kompetentnost društva i njenu globalnu konkurentnost za daljnji internacionalni rast u planskom horizontu od desetak godina.

- JGL je jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva, društvo koje je pokazalo da domaći poslovni subjekti mogu biti tehnološki inovatori te snažni izvoznici na međunarodna tržišta, i to u branši koja zahtijeva izuzetno sofisticirane proizvode. Radujem se što je HBOR dio rasta i razvoja JGL-a. Uvjeren sam da ćemo s JGL-om i u budućnosti surađivati te kreditiranjem i osiguranjem izvoza pružati podršku njihovim novim uspjesima - istaknuo je prilikom posjeta Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

image

JGL Integra 2020

- Iznimno je značajna uloga Vlade RH i HBOR-a u dijelu poticanja izvoznika i proizvodnih kompanija s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Ponosan sam što u JGL-u, usprkos krizi, uspješno nastavljamo s investicijama koje su ulog u našu budućnost, a uz koje stremimo daljnjim iskoracima na globalnom tržištu zdravlja. Posebno je značajno što će nam projekt Integra 2020, kroz nove istraživačko-razvojne kapacitete, omogućiti još čvršće umrežavanje sa znanstveno-nastavnim sektorom, kao i jačanje platforme za daljnji rast naše zemlje u području farmaceutsko-biotehnološkog razvoja - zaključio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

KBC Rijeka – izgradnja nove Bolnice za majku i dijete na Sušaku

Predstavnici HBOR-a obišli su i Klinički bolnički centar Rijeka te radove na izgradnji nove bolnice na Sušaku za koji je HBOR, u suradnji s CEB-om i EIB-om, odobrio kredit u ukupnom iznosu od 750 milijuna kuna.

Na sušačkom lokalitetu KBC-a Rijeka u punom su jeku radovi na izgradnji nove riječke Bolnice za majku i dijete započeti u rujnu 2019. Novi kompleks objedinit će sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima. Osim medicinskih sadržaja gradi se i zgrada tehno-ekonomskog bloka, praonica i kuhinja za cijeli KBC kao i parkirališni prostori.

Ovaj projekt značajan je korak u preseljenju bolničkih jedinica na jedinstvenu lokaciju te pacijenti više neće morati putovati i do pet kilometara između različitih bolničkih ustanova KBC-a Rijeka.

image

KBC Rijeka

- Izgradnja nove bolnice u Rijeci najveća je investicija Vlade RH u zdravstveni sustav od osnutka hrvatske države. Radovi se neovisno o svim teškoćama realiziraju brže od predviđenih rokova, a završetak radova očekuje se u prvoj polovici 2022. Dobijemo li podršku Vlade RH kao i do sada, bit ćemo spremni i za sljedeće investicije, odnosno opremanje i useljenje u nove bolničke prostore u drugoj polovici 2022. - istaknuo je prim. Željko Plazonić dr. med., predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka i predsjednik povjerenstva za praćenje i realizaciju izvođenja radova na lokalitetu Sušak projekta KBC-a Rijeka.

- Investicija KBC-a Rijeka u izgradnju nove bolnice na Sušaku na izravan će način utjecati na 600 tisuća građana koji gravitiraju riječkoj bolnici te stotine tisuća drugih koji provode svoj odmor na ovom području. Zato mi je izuzetno drago što imamo priliku sudjelovati u poboljšanju zdravstvene infrastrukture koja će pacijentima, medicinskom i sveučilišnom osoblju Kliničkog bolničkog centra Rijeka osigurati veću udobnost, povećanu kvalitetu usluga i brojna tehnološka i klinička poboljšanja - istaknuo je prilikom posjeta Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

- KBC Rijeka će dovršetkom projekta nove bolnice dobiti kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite stanovnicima triju županija koji koriste usluge riječke bolnice - dodao je prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

05. listopad 2022 01:05