Iako je otvaranje prvog hrvatskog robotskog restorana bilo najavljeno još za rujan ove godine, gladna nepca i znatiželjne oči još uvijek čekaju da u Vlaškoj ulici u Zagrebu na broju 50 vide i probaju jela koja pripremaju roboti. Restoran Bots&Pots, u kojemu će umjesto kuhara, ali prema njihovom uzoru, jela pripremati robotski kuhari splitskog startupa GammaChef, samo što nije započeo s radom. Provjerili smo gdje je ‘zapelo’.
– Izgleda da svima kasne građevinski radovi, pa tako i nama. Bili su opsežniji od očekivanog, no u naredna dva tjedna predajemo zatjev za Minimalne tehničke uvjete i nadamo se startu početkom prosinca – kaže Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Udruge Glas poduzetnika te jedan od troje začetnika ove inovativne ideje, uz Dražena Drnasa i Đulijana Nolu iz GammaChefa.
Njih su troje također i suvlasnici restorana, ali i investitori. Sveukupno su u koncept robotskog restorana investirali oko 150 tisuća eura, a planiraju ga proširiti i kao franšizu.
Prve franšize 2023.
Robotski su kuhari, naime, prvi put predstavljeni domaćoj javnosti još 2016. godine kao temelj startupa GammaChef, no od tada se nisu uspjeli početi serijski proizvoditi za komercijalne potrebe jer zbog njihove visoke cijene to nije bilo isplativo. Međutim, nisu ustrajali u ideji o jelima koja se pripremaju bez ljudi i na daljinu, što u prijevodu znači da se preko mobilne aplikacije može pokrenuti postupak kuhanja gdje robot sam uz već spremne namirnice napravi jelo. Tako se nadaju se da će upravo s franšizom robotskih restorana uspjeti ostvariti svoju dugogodišnju želju o automatiziranoj pripremi jela. Ove je godine GammaChef zaštitio patent robotskog kuhara pod nazivom 'Replikacija hrane pomoću robotiziranih kuhala' na razini Europske unije.
– Iznimno sam ponosan da nešto ovako inovativno dolazi baš iz Hrvatske, i ima šanse osvojiti svijet – kaže Bujas uvjeren da će robotski restoran, prvi takav u Hrvatskoj, ali i u svijetu, biti ‘hit’.– Da u to ne vjerujemo ne bismo niti ušli i investirali naš novac i naše vrijeme u cijeli projekt, koji se ‘kuha’ već skoro pet godina. Naravno, pred nama je dug put, nema ništa preko noći, a vjerujemo da će prve franšize biti otvorene tijekom 2023. godine na sjeveru Europe (Švedskoj, Njemačkoj) – kaže Bujas.
Podijeljena mišljenja
Reakcije ljudi na ovaj nesvakidašnji pothvat za sada su podijeljene. Dok su neki, pogotovo mladi, oduševljeni vidjeti i kušati jela koja spravljaju roboti, te pritom preko mobilne aplikacije pratiti cijeli tijek pripreme (što bi mogla postati sve češća praksa u svijetu), drugi se boje da se robotizacijom i digitalizacijom ljudima oduzimaju radna mjesta. Bujas ističe da se događa upravo suprotno jer oni za svoj novi restoran ipak zapošljavaju i ljude.
Iako će jela u restoranu pripremati roboti, i dalje će biti potrebni kuhari prema čijem će primjeru roboti ‘pamtiti’ i replicirati pripremu jela, ali i konobari koji će ta jela posluživati, a oni će ujedno biti i jedini ‘ljudski’ faktor u ovoj priči.
– Finalnu će ocjenu dati naši kupci, a mi smo sigurni da osim odlične hrane iza koje stoje naši poznati i eminentni kuhari (chefovi), nudimo i jedan novi koncept takozvanog digitaliziranog ugostiteljstva – zaključuje Bujas.