Hrvatska
StoryEditor

Uz novi broj Lidera stiže i poseban prilog MaGos - Zašto male tvrtke imaju ‘bauk od digitalizacije‘

26. Veljača 2020.
Mala tvrtka digitalizacija
U novom broju Lidera očekuje vas i poseban prilog MaGos o  mikro, malom i srednjem  gospodarstvu.

Zašto male tvrtke imaju 'bauk od digitalizacije'. Odnosno, zašto radije samo promatraju digitalne trendove, dok se za sudjelovanje u njima teško odlučuju. Premda je interes domaćih tvrtki za poticaje za digitalizaciju, automatizaciju i robotizaciju jako mali, još je i najveći u odnosu na druge programe za koje se može dobiti financijska potpora. Je li problem u administraciji ili je stvar u nečem drugome, istražio je Aleksandar Tešić.

Podaci, podaci, podaci. Klijenti u svakom trenutku žele znati podatke o svojem poslovanju, a takvu je uslugu bez analize tih podataka nemoguće pružiti. Zbog toga se računovodstva pretvaraju u podatkovne centre. Na koje se načine računovodstveni servisi mijenjaju saznala je Kata Pranić.

Oznaka 'ovo nije fiskaliziran račun' do 1. travnja morat će se naći na nekim predračunima, ponudama ili narudžbama, a od početka 2021. godine svaki će račun morati imati i QR kod. Hoće li sami poduzetnici opet platiti ceh prilagodbi i kakve ih još promjene očekuju otkriva Valentina Starčević.

Instrumenti poput bankarskog jamstva, zadužnice, mjenice..mogli bi sudionicima u poslovnim odnosima pružiti odgovarajuću sigurnost u naplati svojih potraživanja, no svaki slučaj je drugačiji i rizik je uvijek prisutan. Puno je mehanizama ali idealno sredstvo naplate bez rizika naprosto ne postoji. Zašto je tome tako piše Jozo Knez.

24. travanj 2024 13:52