Kompanije
StoryEditor

AZ mirovinski fondovi ulaze u segment malih i srednjih tvrtki, ulažu 20 milijuna kuna u The Garden Brewery

09. Listopad 2019.
Press brunch o poslovanju AZ mirovinskih fondova te aktualnim ulaganjima u hrdarvatsko gospostvo/Mario Staroselčić, Tomislav Alpeza, Kristijan Buk i Željko Kukurinfoto Ratko Mavar

Kao fondovi s najvećom imovinom pod upravljanjem, AZ mirovinski fondovi, svjesni su odgovornosti za buduće mirovine svojih članova, zbog čega kontinuirano traže nove prilike za ulaganja koje donose zaradu uz što je moguće manji rizik. Istaknuto je to na današnjem druženju s novinarima na kojem su predstavljena ulaganja u Imperial Rivieru i The Garden Brewery.

- Okolnosti na tržištu značajno su se promijenile pa se i struktura ulaganja mijenja i mijenjat će se. U svim našim ulaganjima primarni je cilj maksimizacija prinosa za naše članove, uz prihvatljivu razinu rizika. Ono što ostaje konstanta, uz brigu za mirovinsku štednju članova, jest i želja da, koliko je to god moguće unutar okvira i uvjeta koje naša ulaganja moraju zadovoljiti, podržimo razvoj i rast hrvatskog gospodarstva pa smo tako u hrvatsko gospodarstvo uložili 5,7 milijardi kuna  - kazao je predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova, Kristijan Buk. 

Jedno od AZ-ovih ulaganja je i ono u partnerstvu s Valamarom, najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj.  AZ mirovinski fondovi zajedno s Valamarom investirali su u hrvatski turizam u prethodne četiri godine više od milijardu kuna.

- Nastavljamo s investicijama kroz dokapitalizaciju Imperial Riviere u koju ćemo krajem ovog mjeseca zajedno uložiti 426 milijuna kuna. Turizam, koji ima značajan udio u ukupnom hrvatskom gospodarstvu, za svoj daljnji održivi razvoj nužno treba ulaganja u podizanje kvalitete smještaja, hotelske kapacitete viših kategorija kao i razvoj dodatnih sadržaja  - naglasio je Kristijan Buk. 

Partnerstvo s mirovinskim fondovima pokazalo se kao idealan model ulaganja u hrvatski turizam koji ima izniman potencijal za održivi rast kroz ulaganja u djelatnike, destinacije i kvalitetu kazao je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

- Povećanje kapitala Imperial Riviere te organizacija ovog zajedničkog poduzeća za upravljanje i ulaganje u turističku imovinu u regiji, logičan je nastavak uspješne suradnje AZ-a kao vodećeg mirovinskog fonda i vodeće hotelijerske kompanije u Hrvatskoj. Veliko nam je zadovoljstvo što smo upravo s AZ fondom stvorili platformu za daljnja ulaganja u velike projekte u turizmu 
- rekao je Kukurin

Novo ulaganje AZ mirovinskih fondova s kojim ulazi i u segment malih i srednjih tvrtki je ulaganje u The Garden Brewery, jednu od vodećih hrvatskih craft pivovara.  AZ fondovi dokapitalizirat će The Garden Brewery s 20 milijuna kuna čime će steći udio od 49,50%. 

- Ne zanimaju nas samo velike kompanije, već smo otvoreni i za manja ulaganja i projekte, ako oni mogu zadovoljiti kriterije koje pred njih postavljamo, a oni osim uspješnosti u poslovanju podrazumijevaju i spremnost na maksimalnu transparentnost i odgovornost. The Garden Brewery je uz odlične rezultate i jasnu viziju daljnjeg razvoja poslovanja, u procesu koji je prethodio donošenju odluke, pokazao najvišu razinu profesionalnosti te spremnosti da odgovori na svako naše pitanje i zahtjev  - rekao je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova. 

The Garden Brewery proizvodi 7000 hl piva godišnje, a 30% proizvodnje plasira u izvoz među ostalim i na neka od najzahtjevnijih tržišta poput Velike Britanije, Njemačke, Danske, Australije. Nedavno je najveći pivski klub na svijetu Beer 52, s više od 50 tisuća članova, ljubitelja piva, upravo The Garden Brewery proglasio najboljom pivovarom u Europskoj uniji u jakoj konkurenciji čak 9500 europskih pivovara.

- Imamo ambiciozne planove za daljnje širenje proizvodnje i rast poslovanja. U AZ mirovinskim fondovima pronašli smo sjajne partnere koji su se odlučili financijski nas podržati nakon zahtjevnog procesa analize našeg poslovanja. Ova sredstva iskoristit ćemo za ulaganje u proizvodnju i širenje kapaciteta  kako bismo mogli iskoristiti nove prilike za rast i širenje koje smo uočili na postojećim, ali i tržištima na koja tek planiramo ući. Osim toga preuzet ćemo 51% temeljnog kapitala društva Submarine. S osnivačem i vlasnikom Submarine-a dijelimo zajedničku viziju te smo uvjereni da sinergija, u strateškom promišljanju i kreativnosti, vodećih ljudi naših dviju tvrtki, jamči uspješan rast i razvoj oba brenda. Društva će zadržati samostalnost i neovisnost u smislu operativnog upravljanja. Ponosni smo što smo kroz ulaganje AZ fondova dobili priliku našim odgovornim poslovanjem i dobrim rezultatima pridonijeti i boljoj budućnosti hrvatskih umirovljenika. Našu ozbiljnost i spremnost na odgovorno i transparentno poslovanje potvrđuje i namjera uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu u narednih šest mjeseci - kazao je Tomislav Alpeza, predsjednik Nadzornog odbora The Garden Brewery. 

Naglasivši kako su mirovinski fondovi zainteresirani za različita ulaganja jer je disperzija ulaganja nužna i najučinkovitija mjera za smanjivanje rizika, član Uprave AZ fondova Mario Staroselčić naglasio je kako su usprkos svim izazovima  i potpuno novim, nikad ranije zabilježenim situacijama na tržištu kapitala, ostvareni prinosi iznad očekivanja postavljenih prilikom uvođenja mirovinske reforme.   

-Tako su prosječni godišnji prinosi AZ obveznih mirovinskih fondova kategorije B, u kojoj štedi najveći broj građana,  od početka poslovanja pa do kraja rujna 2019., iznosili 5,60%, a u kategoriji A koja bi trebala biti osobito zanimljiva mlađim ljudima 7,94%. U ovoj godini AZ fond kategorije B bilježi  prinos od 7,37%, a AZ fond kategorije A 10,50%. Iako raste interes i za dobrovoljnu štednju u trećem stupu, njegov potencijal za osiguravanje boljih mirovina građani još nedovoljno koriste. A prinosi su itekako dobri pa recimo ove godine AZ Profit bilježi 9,69% prinosa , a od početka rada 6,49%. Kada se u obzir uzmu i poticaji koje daje država, kao i porezne olakšice za poslodavce ova štednja u okolnostima kakve sada imamo na tržištu itekako je dobra opcija za ulaganje  - rekao je Mario Staroselčić. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje nudi li im država ulaganja u neke infrastrukturne projekte, kao i je li s njima netko razgovarao o privatizaciji HEP-a, Buk je kazao da aktivno razgovaraju s Vladom, kao i nekim gradovima, no kaže da su to dugotrajni projekti i procesi koji su u tijeku i koji se u ovoj fazi još ne mogu predstaviti javnosti.

U vezi HEP-a naveo je da su razgovori bili samo načelni, ne i konkretni, no da ih očekuju, a slično je i oko Hrvatske pošte. "Dajte nam malo vremena da nešto od toga zavrtimo i napravimo (...) I HEP i Pošta su nam sigurno interesantni i to su neke investicije gdje bi rado bili prisutni, kao i u nekim drugima", rekao je Buk.

12. lipanj 2024 09:13