Svijet
StoryEditor

BAD ETF: Ulažite u tvrtke koje se bave klađenjem, alkoholom i drogom

12. Listopad 2021.

ETF-ovi (exchange traded funds) malim investitorima omogućuju najbolji mogući oblik ulaganja na tržištu kapitala. Prednost im je što ulagač ne mora biti vječito na oprezu što se s njegovim portfoliom događa, pratiti koje dionice padaju, gdje gubi novac, a gdje eventualno zarađuje.

ETF-ovi su ponajprije pasivno ulaganje, ali, naravno, podložni su rizicima kao i svaka druga igra na tržištu kapitala. U svijetu kapitala koji je naizgled opsjednut činjenjem dobra, jedan je izdavatelj fondova odlučio profitirati na 'lošem'. Naime, Lists Funds Trust planira osnovati B.A.D. ETF, pasivni proizvod koji će pratiti indeks tvrtki koje se bave klađenjem, alkoholom i drogom, napokon fond po mjeri mogli bi neki pomisliti.

Ovaj fond će obuhvatiti sve tvrtke koje većinu svog novca zarađuju od kockarnica ili igara na sreću, proizvodnje i prodaje alkohola ili kanabisa. Fond koji još nema oznaku imat će omjer rashoda 0,75 posto, piše Bloomberg i dodaje kako bi ovakvi ETF-ovi mogli generirati značajnu količinu novca što su neki već i prepoznali pa je tvrtka Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management već pokrenula ETF AdvisorShares Gerber Kawasaki koji između ostalog ulaže u tvrtke koje se bave proizvodnjom kanabisa kao i u one koje se bave online klađenjem.

24. travanj 2024 17:46