Svijet
StoryEditor

Ovogodišnji svibanj jedan je od najgorih mjeseci za bitcoin

31. Svibanj 2021.
Bitcoin pad cijenefoto Shutterstock
Bitcoin je na putu trećeg najvećeg zabilježenog mjesečnog postotnog pada, unatoč tomu što odskače od najnižih razina trgovanja u Aziji.

Najveća kriptovaluta trenutačno se kreće na razini 36.800 dolara, što predstavlja gubitak od 36,1 posto za svibanj, dok je cijena danas u ranim jutarnjim satima dosegnula niskih 34.195 dolara.

Svibanjski pad vrlo je sličan padu od 37,5 posto zabilježenom u studenom 2018., ali je manji od rekordnog gubitka od 40 posto u rujnu 2011., pokazuju podaci Bitstampa.

Ether, druga najveća kriptovaluta, na putu je da završi svibanj s padom od 10 posto, što je prvi mjesečni gubitak od rujna 2020. godine. U međuvremenu, zlato je poraslo za 7 posto, što je njegov najveći mjesečni rast od srpnja 2020. godine.

Raspoloženje na tržištu značajno se pogoršalo nakon nedavnih regulatornih najava Kine i odluke Elona Muska o Teslinom prestanku prihvaćanja bitcoina kao sredstva plaćanja.

Međutim, treba uzeti u obzir i makroekonomsku situaciju. Stvara se zabrinutost oko povećane inflacije uslijed globalnog oporavka od koronavirusa potaknutog ogromnim stvaranjem likvidnosti središnjih banaka.

- Kreatori politika obvezali su se prihvatiti višu razinu i veću volatilnost inflacije, pritom ćete vidjeti kako se inflacija strukturno povećava - izjavio je za Bloomberg Mixo Das, strateg vlasničkog kapitala u JPMorgan Asia.

Inflacija je po svojoj prirodi antiteza Bitcoin standarda, s obzirom na fiksnu opskrbu kriptovalute i smanjenje krivulje izdavanja kojom se ne može manipulirati. Kao takva, potražnja institucija i onih s velikom izloženošću gotovini trebala bi se nastaviti povećavati u skladu s inflacijom, koju središnje banke sve više toleriraju na višim razinama.

U raspravi o potrošnji energije bitcoina ranije ovog mjeseca, Saifedean Ammous, autor knjige 'Bitcoin Standard', sugerirao je da se oko 10 posto globalnog bogatstva uništi inflacijom svake godine.

Bitcoin je pao s 58 tisuća na gotovo 30 tisuća dolara u osam dana do 19. svibnja, a od tada je nastupila konsolidacija, s velikim otporom pri tehničkom indikatoru 200 simple moving average (SMA) koji se kreće nešto iznad 40 tisuća dolara.

Prema blockchain analitičkoj tvrtki Glassnode, pad cijena uglavnom je potaknut paničnom prodajom novih investitora koji su kupovali tijekom prvog tromjesečja. U međuvremenu, iskusniji retail investitori i institucije kupuju 'dip', kao znak povjerenja u dugoročne cjenovne izglede kriptovaluta. 

Opskrba koju drže entiteti 'kitova', skupine adresa koje kontrolira jedan sudionik koji drži najmanje 1000 coinova, povećala se za više od 25 tisuća BTC-a na 4.149 milijuna od 19. svibnja, što je jasan znak da su veliki igrači iskoristili korekciju i paniku koja se stvorila na kripto tržištu.

Što se tiče mjesečnih povrata za vlasnike bitcoina, ovogodišnji svibanj jedan je od najgorih u proteklih nekoliko godina. Posljednjeg dana svibnja, raspoloženje je sve samo ne pozitivno, jer mjesečni gubici za hodlere ukupno iznose blizu 40 posto.

Za usporedbu, svibanj ima tendenciju da bude unosan mjesec za bitcoin. Godine 2017. i 2019. porastao je više od 50 posto u svibnju. Godina 2018. godina bila je netipična s gubitkom od 19 posto. Ovogodišnji svibanj trenutačno je na putu da bude jedan od najgorih mjeseca od 2013. godine u pogledu performansi prvog i drugog tromjesečja.

14. travanj 2024 02:06