Svijet
StoryEditor

Coinbaseov profit pao za 75 posto u trećem tromjesečju unatoč uvrštavanju i popularnosti Shibe Inu

10. Studeni 2021.

Coinbase, najveća američka kripto mjenjačnica po volumenu trgovanja, jučer je objavila izvješće o zaradi u trećem tromjesečju od 406 milijuna dolara.

Iako taj broj predstavlja povećanje od 500 posto u odnosu na treće tromjesečje 2020., to je ipak znatan pad u odnosu na ovogodišnji rekordni drugi kvartal, što je prvo izvještajno razdoblje kao trgovačkog društva kojim se javno trguje, kada su zabilježili neto prihod od 1,6 milijardi dolara.

Financijske tvrtke s kripto proizvodima uglavnom su izvještavale o smanjenim prihodima u trećem kvartalu u usporedbi s drugim, kada su tržišta bila aktivnija. Na to je aludirala i CFO Coinbasea Alesia Haas u jučerašnjem pozivu investitora kada je rekla da se volumen trgovanja na cijelom spot kripto tržištu smanjio u odnosu na prethodno tromjesečje.

Square, koji omogućuje kupnju Bitcoina i trgovanje putem svoje Cash aplikacije, najavio je pad prihoda od 23 posto u trećem tromjesečju, što je pridonijelo blagom smanjenju ukupne dobiti tvrtke. Robinhoodov pad bio je strmiji, s padom prihoda od kriptovaluta za 78 posto. Ukupni prihodi za aplikaciju za trgovanje dionicama i kriptovalutama pali su s 565 milijuna na 365 milijuna dolara.

Međutim, financijska slika mijenja se kada se zarada promatra na godišnjoj razini. Sve tri tvrtke na kripto gledaju kao dugoročnu strategiju, a ne kao kratkoročni trend.

Coinbase ubrzano proširuje svoja uvrštavanja kriptovaluta na mjenjačnicu, za razliku od prethodnih tromjesečja Bitcoin i Ethereum više ne kontroliraju većinu volumena trgovanja ili prihoda od transakcija. Prihodi Bitcoina i Ethereuma smanjeni su s 26 posto svakog u drugom kvartalu, na 21 i 22 posto u trećem. Ostale kriptovalute čine 57 posto prihoda od transakcija, kao i 59 posto volumena trgovanja.

Kripto mjenjačnica radila je na dodavanju novih kriptovaluta, te se brzo proširila od osnovne petorke koju je nudila još prije tri godine. Najistaknutiji dodatak bio je Dogecoin, koji je podebljao blagajnu tvrtke kada je dodan početkom lipnja, i Shiba Inu, koja je počela trgovati na mjenjačnici krajem zadnjeg kvartala.

- Ne znamo točno koju će imovinu kupci usvojiti, tako da je naša strategija ona koja podržava svu legalnu imovinu - rekla je Haas.

14. travanj 2024 12:35