Svijet
StoryEditor

Crni vikend za kriptovalute: Cijena bitcoina ispod 45 tisuća dolara

06. Prosinac 2021.
pad kripto tržištafoto Shutterstock

Cijena bitcoina pala je u subotu, spustivši se gotovo 10 tisuća dolara u otprilike sat vremena na privremenu najnižu razinu od 42 tisuća dolara, dok je ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pala za oko 1.100 dolara na 3.800 dolara, u istom vremenskom razdoblju. Tržište se od tad malo oporavilo, te bitcoin trenutačno trguje iznad 48 tisuća, dok ethereum iznad 4 tisuće dolara.

Prema CoinGecku, ukupna kripto tržišna kapitalizacija trenutno se kreće oko 2,3 bilijuna dolara.

Podaci koje prati Coinglass pokazuju da je pad cijena pokrenuo likvidaciju gotovo 1.79 milijardi dolara vrijednih dugih bitcoin futures pozicija u manje od sat vremena. Otvoreni interes na svim futures tržištima zajedno pao je s 13,1 na 9,3 milijardi dolara.

- Open interest (OI) denominiran u bitcoinu sada je ostao iznad 365 tisuća više od mjesec dana. Nije uobičajeno da se tako visoki OI održava tako dugo. To bi moglo ukazivati na to da je tržište trenutno prezasićeno polugom – navodi se u tjednoj bilješci Arcane Researcha objavljenoj u utorak.

Tether (USDT), najveći stablecoin po tržišnoj vrijednosti, zabilježio je kratak skok na 1,025 dolara na Coinbaseu, odmaknuvši se zakratko od uobičajenog pokrića u omjeru 1:1 s američkim dolarom. Tijekom naglog pada cijena, trgovci obično tretiraju stablecoine kao sigurno utočište.

Pad na najniže razine tržišta od kraja rujna dolazi nakon neizvjesnosti uzrokovanih omikron varijantom Covida-19 i sve većom nelagodom Federalnih rezervi s visokom inflacijom. Predsjednik Feda Jerome Powell povukao je u utorak riječ „tranzitorna“ iz rasprave o inflaciji.

Ipak, neki koriste ovaj jesenski pad kao priliku da kupe „dip“. Predsjednik Salvadora Nayib Bukele, putem Twittera je objavio da je Salvador obavio još jednu kupnju od 150 Bitcoina po cijeni oko 48.700 dolara.

Usred pada kriptovaluta ovog vikenda, dominacija bitcoina na tržištu spustila se na gotovo najniže razine ikad. U jednom trenutku u subotu, kada je cijelo kripto tržište bilo u dvoznamenkastom minusu, tržišna  dominacija prve i najveće kriptovalute iznosila je samo 38,32 posto. 

Jedini put kada je pala tako nisko ove godine bilo je u svibnju, kada je dosegnula 37,76 posto, prema podacima CoinGecka. A to nije daleko od najniže dominacije ikad, u svibnju 2018. godine, kada je nakratko dotaknula 33 posto.

Ethereumova tržišna dominacija zapravo je porasla u posljednjih nekoliko tjedana, a pogotovo od pada tijekom vikenda. Najnoviji podaci CoinGecka pokazuju da je ethereumova dominacija u subotu bila 20 posto, najviša od 2018. godine. U trenutku pisanja sada je još veća, te se kreće oko 20,6 posto.

Ranije ove godine, u ožujku, bila je čak 11 posto. Ethereum zajednica već dugo priča o „flippeningu“, trenutku kada Ethereum prestigne bitcoin i postanje najvrjednija kriptovaluta.

No, pred ethereumom još uvijek ima dug put prije nego što se to dogodi, ali mogućnost svakako postoji. U trenutku pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija bila je 47 posto manja od Bitcoinove, na 487 milijardi dolara.

07. kolovoz 2022 18:24