Svijet
StoryEditor

Gary Gensler naglasio potrebu za strožom zaštitom ulagača na tržištu kriptovaluta

05. Kolovoz 2021.

Na konferenciji čiji je domaćin bio Institut Aspen, predsjednik SEC-a (Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima) Gary Gensler naglasio je potrebu za strožom i bolje provedenom zaštitom ulagača na tržištu kriptovaluta.

- Trenutno jednostavno nemamo dovoljno zaštite investitora u kripto industriji. Iskreno, u ovom trenutku, to je više kao Divlji zapad - izjavio je Gensler.

Većina kriptovaluta, pojasnio je prije svega su 'visoko špekulativna sredstva očuvanja vrijednosti'. Nekoć partner u Goldman Sachsu, Gensler je bio relativno progresivan regulator tijekom svog mandata predsjednika CFTC-a pod predsjednikom Obamom. Današnji govor bio je njegov prvi javni nastup i izjave o kriptovalutama od preuzimanja SEC-a u travnju. 

- Vjerujem da sada imamo kripto tržište na kojem bi mnogi tokeni mogli biti neregistrirani vrijednosni papiri, bez potrebnih objava ili nadzora tržišta. To ostavlja cijene otvorenima za manipulaciju. To ostavlja investitore ranjivima - pojasnio je.

- Iako pravni status svakog tokena ovisi o vlastitim činjenicama i okolnostima, vjerojatnost je prilično mala da, s 50 ili 100 tokena, bilo koja platforma ima nula vrijednosnih papira - dodao je predsjednik SEC-a.

Gensler je rekao da, iako se većina kriptovaluta ne uklapa u konvencionalnu trodijelnu definiciju novca, tj. medija razmjene, jedinicu računa i skladišta vrijednosti, blockchain tehnologija koja stoji iza njih može imati neku vrstu inherentne vrijednosti. To je nešto što je rekao da je naučio kao profesor na MIT-u, podučavajući tečajeve o kriptovalutama.

- U tom sam radu počeo vjerovati da, iako je bilo puno hypea koji se maskirao u stvarnost u kripto polju, Nakamotova inovacija je stvarna. A neki u javnom sektoru rekli bi da nije, gotovo kao da to nije istina, stvarno mislim da postoji nešto stvarno u tehnologiji distribuirane glavne knjige koja pomiče vrijednost na internetu bez središnjeg posrednika - rekao je Gensler.

To pozivanje na 'neke u javnom sektoru' moglo bi biti klimanje glavom kripto skepticima poput Elizabeth Warren i Sherroda Browna, koji su govorili o opasnostima blockchain tehnologije na nedavnom saslušanju Senatskog odbora za bankarstvo. Gensler je predložio DeFi protokole, kripto zajmodavce i stablecoine kao potencijalne mete proširenog regulatornog režima. Iako možda cijeni samu tehnologiju, Gensler je čvrsto inzistirao na potrebi zaštite investitora.

25. travanj 2024 04:01