Svijet
StoryEditor

Hoće li mala otočna država Tonga slijediti plan Salvadora i usvojiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja?

15. Siječanj 2022.

Nakon Salvadora još jedna država razmišlja o legalizaciji bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Jučer je bivši zastupnik pacifičke otočne zemlje Tonga na Twitteru podijelio scenarij usvajanju bitcoina kao nacionalne valute. 

U nizu tweetova, Lord Fusitu'a, bivši član parlamenta države Tonga, objavio je potencijalan vremenski okvir u kojem bitcoin koji postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Tongi.

U svom planu u pet točaka, predsjednik Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije opisuje put usvajanja.

Godine 2021. nagađalo se da će Tonga postati jedna od sljedećih zemalja koja će usvojiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Špekulacije su dosegle vrhunac nakon podcasta lord Fusitu'a s bitcoin podcasterom Peterom McCormackom

Tijekom razgovora, tadašnji član parlamenta iznio je slučaj slanja doznaka za usvajanje bitcoina.

Tonga je udaljena otočna nacija koja se oslanja na doznake iz inozemstva, uključujući Australiju, Novi Zeland i SAD. Međunarodna financijska korporacija (IFC) procjenjuje da Tonga prima više prihoda od doznaka od bilo koje druge zemlje na svijetu, doprinoseći do 30 posto prihoda kućanstava.

Dok Tonga ima nešto više od 100.000 stanovnika, dijaspora je još veća. Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da 126.000 Tonganaca živi u inozemstvu, od kojih 18.000 živi u Australiji.   

Slučaj korištenja doznaka bio je jedan od glavnih pokretača za Salvador da usvoji bitcoina kao zakonsko sredstvo plaćanja. Prema Svjetskoj banci, Tongin udio doznaka u BDP-u znatno je veći od Salvadora, 39 posto naspram 24.

Osim doznaka, Lord Fusitu'a je iznio domaće prednosti za usvajanje bitcoina. Složio se da bi Tonga mogla stvoriti kružno gospodarstvo, te da bi to bio jedan od rijetkih slučajeva u kojem je rijetko naseljen arhipelag malog otočnog kraljevstva u prednosti na nekom području.

Kada je internetska infrastruktura otoka dovedena u pitanje, Fusitu'a je tvrdio da su stope prodora interneta i pametnih telefona premašile 90 posto. Najnoviji podaci Svjetske banke, iako od prije pet godina, pokazuju da je Tonga na 50 posto usvajanja internetske infrastrukture.

Dovođenje interneta na otok može potrajati neko vrijeme, ali Fusitu'a je čvrst u svojim stavovima i pogledu na budućnost svoje zemlje.

26. travanj 2024 12:32