Svijet
StoryEditor

Kripto mjenjačnica FTX prikupila 900 milijuna dolara u posljednjem krugu financiranja

21. Srpanj 2021.
Tvrtka planira iskoristiti najveći dio sredstava za spajanja i preuzimanja, stavljajući ju u vrhunsku poziciju da preraste u jednu od vodećih svjetskih kripto mjenjačnica.

FTX, kripto mjenjačnica koju je osnovao Sam Bankman-Fried, nedavno je prikupila 900 milijuna dolara u posljednjem krugu financiranja u kojem su sudjelovali poznati kripto fondovi poput Sequoia Capitala, Paradigma i Coinbase Venturesa.

Tvrtka, koja je pokrenuta 2019. godine, procijenjena je na 18 milijardi dolara. Više od 60 investitora sudjelovalo je u prikupljanju sredstava serije B, najvećoj ikad za FTX.

- Bilo je puno posla. Ali izgleda da  će se to stvarno isplatiti u smislu izgradnje puno odnosa, posebno izvan ekosustava, koje prije nismo imali - rekao je Bankman-Fried za Decrypt.

FTX je posljednjih mjeseci ostvario snažan rast, rekao je Bankman-Fried. Prihodi su se povećali više od deset puta u 2021. godini, a više od milijun korisnika sada koristi platformu, koja u prosjeku dnevno ostvari više od 10 milijardi volumena trgovanja.

Tvrtka planira iskoristiti najveći dio sredstava za spajanja i preuzimanja, stavljajući ju u vrhunsku poziciju da preraste u jednu od vodećih svjetskih kripto mjenjačnica.

U nedavnom intervjuu za Financial Times, 29-godišnji milijarder izjavio je da će FTX razmotriti kupnju etablirane financijske institucije, kao što je američki bankarski div Goldman Sachs, nakon što se prikupi dovoljno sredstava.

Ali Bankman-Fried sada kaže da, iako postoji niz tradicionalnih financijskih tvrtki, kupnja bi imala smisla za FTX. Na kraju je ipak izjavio da misli da Goldman neće biti jedna od njih, te da je poprilično velika meta.

Primjer koji je FT izabrao bio je ekstreman, nadodao je Bankman-Fried.

- Kada pogledate neke od tvrtki koje bismo bili zainteresirani preuzeti, za koje stvarno mislimo da bi mogle pomoći u izgradnji naše baze proizvoda i korisničke baze, to su mnogo veće stavke pa mislim da je to daleko najvjerojatniji izvor sredstava - rekao je Bankman-Fried.

Mjenjačnica sa sjedištem u Hong Kongu nedavno je iznijela planove širenja na SAD, pa su regulatorne akvizicije bile još jedna potencijalna akvizicijska avenija. Sa svježim sredstvima i kulturom brzog djelovanja, Bankman-Fried vjeruje da će u roku od godine dana završiti proces.

19. travanj 2024 00:16