Svijet
StoryEditor

Navijači svjetskih nogovometnih klubova potrošili su više od 350 milijuna dolara na navijačke tokene

13. Prosinac 2021.

Najveći svjetski nogometni klubovi zaradili su veliki novac na navijačkim tokenima, piše BBC.

- Analiza koju je naručio BBC News procjenjuje da je na virtualne valute potrošeno više od 260 milijuna funti (350 milijuna dolara) - navode iz BBC-a.

Prema istraživanju BBC-a, 24 kluba iz nekoliko europskih liga pokrenuli su ili razmišljaju o pokretanju navijačkih tokena. Osam od tih klubova igra u Premier ligi u Engleskoj, koju mnogi smatraju najprestižnijom nogometnom ligom na svijetu.

Većina analiziranih klubova sada se bavi pokretanjem navijačkih tokena, koji su u osnovi kriptovalute specifične za klub.

Drugi, međutim, također prodaju i NFT-ove, poput Manchester Cityja.

Socios, tvrtka koja pruža platformu za početnu prodaju i trgovanje tim prilagođenim kriptovalutama, nalazi se u središtu novootkrivenog trenda. 

Socios je navodno izjavio za BBC, da je tvrtka do danas prodala tokene u vrijednosti između 270 i 300 milijuna dolara, ne rekavši koliko novca izravno ide samim klubovima.

BBC je također otkrio da su Lazio, Manchester City, Porto i Santos, čini se, ostvarili najveću prodaju. Dok su tokeni povezani s Manchester Cityjem i Laziom najviše pali u vrijednosti otkad su lansirani.

Iako postoje određene prednosti za navijače, mnogi ljubitelji nogometa izrazili su zabrinutost zbog ovih navijačkih tokena.

- Moje znanje o tržištu kriptovaluta je u najmanju  ruku nedorečeno, i vjerojatno sam predstavnik velikog broja običnih nogometnih navijača koji nisu trgovci na kripto tržištu - izjavila je za BBC Sue Watson, navijačica West Hama. 

- Neki ljudi će zaraditi puno novca od toga, ali to gotovo sigurno neće biti prosječan ljubitelj nogometa na ulici - rekao je nogometni novinar Martin Calladine.

Bez obzira na to kakvo je mišljenje nekih ljubitelja nogometa, val navijačkih tokena dio je šireg trenda  između kriptovaluta i sporta. 

Preko bare, NFT-ovi i šire kripto tržište pronašli su dom u sportu, potaknut visokoprofilnim usvajanjem nekih od najvećih zvijezda Sjedinjenih  Država, uključujući Toma Bradyja, Roba Gronkowskog i Stepha Curryja.

19. travanj 2024 04:58