Svijet
StoryEditor

Netflix i Google za povratak u urede od zaposlenika zahtijevaju da su cijepljeni, no nisu jedini

29. Srpanj 2021.
Piše: Danica Gršković

Velike američke tvrtke poput Netflixa od srijede će prema preporukama zahtijevati od radnika da se cijepe prije povratka u urede. Program će započeti u američkim kampusima.

Netflix je taj potez implementirao nedavno, a cijepljenje će se najprije provoditi među ključnim članovima osoblja. Glumac Sean Penn također smatra da bi se politika cijepljenja trebala provesti nad svim zaposlenima, a ne samo onima u glavnim ekipama. Čak je uvjetovao i svoj povratak u dramu Gaslit ako se svi koji trebaju ne cijepe.

Netflix je uveo određene mjere zbog novih zdravstvenih odluka da će se maske morati nositi iako su zaposleni potpuno cijepljeni, ali i zbog novih slučajeva. Brzina cijepljenja ovisit će o lokalnim uvjetima i propisima te se neće koristiti dok se ne zadovolje potrebne količine.

S druge strane, Google planira obvezno cijepljenje proširiti i na druge regije te je u srijedu objavio da će produljiti rad od kuće svojim zaposlenicima do 18. listopada zbog trenutno povećanog broja novozaraženih delta sojem. Ljudi u posebnim okolnostima mogu raditi na daljinu do kraja 2021. godine kao i svi zaposlenici Googlea mogu se prijaviti za rad od kuće.

Apple pak planira uvesti obvezno nošenje maski na zatvorenom i za kupce i za zaposlenike.

Twitter je počeo dopuštati zaposlenicima povratak u svoje kampuse u San Franciscu i New Yorku s 50 posto kapaciteta prije otprilike petnaest dana, nakon više od 16 mjeseci.

Tehnološka tvrtka Lyft sa sjedištem u San Franciscu već je prije uvela obvezno cijepljenje, a vraćanje u urede odgodila je tek za veljaču 2022. godine. Tvrtke poput Ubera i Microsofta također očekuju da će se zaposlenici vratiti u urede, mjesecima nakon što su ih zabrane uzrokovane pandemijom prisilile da pređu na rad od kuće.

Mnoge druge tvrtke i dalje razmatraju učinkovitost i isplativost dopuštanja rada na daljinu. Osim tehnoloških tvrtki, i ostale kompanije sve više uvode obvezno cijepljnje. Primjerice, banka Goldman Sachs također očekuje od svojih radnika procjepljivanje.

20. travanj 2024 04:56