Svijet
StoryEditor

Nove lokacije Volkswagenovih gigatvornica mogle bi biti u Španjolskoj i istočnoj Europi

13. Prosinac 2021.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) objavio je da razmatra lokacije za gigatvornice za baterijske ćelije u Španjolskoj i istočnoj Europi, najavivši donošenje odluke najkasnije sredinom iduće godine.

Kompanija planira u Europi otvoriti šest gigatvornica kako bi podmirila sve veću potražnju za baterijskim ćelijama unutar grupe, navodi se u priopćenju.

Za pogon u Salzgitteru izdvojit će do početka proizvodnje baterijskih ćelija 2025. godine dvije milijarde eura, uz planirani proizvodni kapacitet od 20 gigavatsati godišnje koji bi u idućoj fazi trebao biti udvostručen.

Salzgitter će objediniti razvoj, planiranje i kontrolu proizvodnje i postat će VW-ov europski centar za baterije koje će proizvoditi za potrebe grupe, ističu.

- Do 2030. godine Volkswagen planira otvoriti još dvije tvornice baterijskih ćelija u Europi - dodaje se u priopćenju VW grupe.

Njemački div automobilske industrije osnovao je danas i europsku tvrtku koja će objediniti aktivnosti VW-ova poslovanja s baterijama. Cilj mu je time optimizirati njihovu učinkovitost.

Već su najavili da planiraju uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurali poziciju vodećeg prozivođača električnih automobila u svijetu.

24. ožujak 2023 11:32