Svijet
StoryEditor

Nove prilike za kreatore sadržaja – i stickeri su na prodaju

19. Siječanj 2022.

Creator economy ili ekonomija kreatora već je s novim tehnologijama pustila svoje korijenje, a više od 50 milijuna globalnih korisnika kreatori su sadržaja (content creators) koji rade na tržištu čija se vrijednost procjenjuje na više od 104 milijarde dolara. Izgleda da bi upravo ekonomija kreatora mogla postati poduzetnički trend ove godine dok sve više platformi i aplikacija omogućuju kreatorima da svoj sadržaj i naplate. I dok su društvene mreže i razne slične, nešto eksplicitnije, platforme već uobičajne za ostvarivanje dodatnog ili glavnog profita, postoje i drugi zanimljivi načini na koje možete sudjelovati u ekonomiji kreatora.

Jedan od njih je kao stvoren za umjetnike, a radi se o izradi stickera tj. digitalnih naljepnica na kojima se, čini se, vrte milijuni. Iako mnogi na riječ naljepnica ne pomisle na one digitalne, radi se o naljepnicama koje nude gotove sve aplikacije za razgovore poput WhaVibts upa ili era. Uz klasične smajliće, znači postoje i naljepnice tj. stickeri.

I dok se Mark Zuckerberg još nije odlučio dati dio kolača i svojim korisnicima, aplikacija za razmjenu poruka Lime koja je najpopularnija na istoku, u Japanu, Tajvanu i Tajlandu daje mogućnost svojim korisnicima (ali i drugima) da izrađuju svoje naljepnice koje zatim mogu prodavati, što se čini u zadnje vrijeme kao lukrativan posao.

Aplikacija Line se prvenstveno koristi za razmjenu poruka a naljepnice nude korisnicima da izraze svoju osobnost, razmišljanja i osjećaje. Sramežljivi Japanci odustaju i od tekstualnih poruka, a uz to što ih mnogi žive s gadgetima, nije ni čudno da su im vladajući zabrinuti za demografsku situaciju.

Posao cvjeta

Samo u 2020. Line je prikupio 200 milijuna dolara prihoda od naljepnica, a 4 milijuna dizajnera kreiralo je svoje naljepnice na platformi. Naljepnice koje dizajneri prodaju obično dolaze u pakiranju od 40 komada koje koštaju 1 do 5 dolara. Priča funkcionira na način da Apple ili Android uzimaju 30 posto naknade za kupnju dok se preostalih 70 posto dijeli između Linea i kreatora.

A dobra vijest je da svi mogu biti kreatori stickera i to veoma lagano. U app storeu je dostupna aplikacija pomoću koje vrlo lagano možete izraditi, a zatim i postaviti svoje stickere u Line trgovinu stickera i nadati se dodatnom profitu.

25. travanj 2024 02:42