Svijet
StoryEditor

Novi globalni porez donijet će zemljama 150 milijardi dolara prihoda

02. Srpanj 2021.
Globalni porez

Dogovor o izmjenama globalnog poreznog sustava ograničit će poreznu konkurenciju i osigurati zemljama oko 150 milijardi dolara dodatnih prihoda, nužnih u postpandemijskom razdoblju, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Pregovori o novom poreznom sustavu počeli su pod okriljem OECD-a prije gotovo deset godina kako bi se utvrdio zajednički okvir za oporezivanje multinacionalnih tvrtki i zatvorile porezne "rupe" koje digitalnim tvrtkama omogućuju izbjegavanje poreznih obveza.

Predložena je minimalna globalna stopa oporezivanja kompanija od najmanje 15 posto, koja bi trebala ograničiti poreznu konkurenciju i omogućiti zaštitu poreznih baza, navode u OECD-u.

Dio je paketa novih poreznih propisa i preraspodjela prava na oporezivanje najvećih tvrtki, ističe organizacija, objašnjavajući da će dio prava biti preusmjeren iz matičnih zemalja tvrtki u one u kojima posluju, istaknuo je OECD.

Prijedlozi će osigurati prijeko potrebnu potporu vladama koje pokušavaju popuniti proračune u razdoblju pojačanih ulaganja u javne usluge, infrastrukturu i mjere nužne za stvaranje uvjeta za oporavak u postpandemijskom razdoblju, ističe OECD. 

Očekuje se da će preraspodjela poreznih prava otvoriti mogućnost oporezivanja više od 100 milijardi dolara dobiti godišnje, a minimalna globalna porezna stopa od najmanje 15 posto generirat će oko 150 milijardi dolara dodatnih prihoda godišnje, procjenjuju.

Dodatna korist očitovat će se u stabilizaciji međunarodnog poreznog sustava i poboljšanoj poreznoj preglednosti za porezne uprave i porezne obveznike, dodaju.

Prijedlog je u četvrtak poduprlo 130 od 139 članica inicijative OECD-a i skupine G20 za suzbijanje erozije porezne baze i prebacivanja dobiti, uključujući Hrvatsku, pokazuje popis na internetskoj stranici OECD-a.

Devet članica inicijative još se nije priključilo priopćenju o dogovoru, navodi još" nije poduprlo iskazalo potporu, navode.

Njih devet još nije poduprlo inicijativu, navodi OECD. Popis pokazuje da su u skupini Irska i Barbados.

- Ovaj će historijski paket, nakon godina intenzivnog rada i pregovora, osigurati da velike multinacionalne kompanije posvuda plaćaju pravedne poreze -  naglasio je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Vodilo se računa i o interesima malih gospodarstava i onih u razvoju, dodao je.

- Paket ne eliminira poreznu konkurenciju niti mu je to bio cilj, ali postavlja multilateralno dogovorena ograničenja -  zaključio je čelnik OECD-a.

Preostali elementi novog poreznog sustava trebali bi biti dovršeni do listopada ove godine, a plan o uvođenju novih propisa do 2023., stoji u priopćenju.

21. ožujak 2023 19:40