Svijet
StoryEditor

Razlozi pada na kripto tržištu

10. Siječanj 2022.

U danima koji su prethodili 25. prosincu, situacija na kripto tržištu izgledala je puno optimističnije nego što je to danas. Cijena bitcoina skočila je iznad 50.000 dolara nakon što je duže vrijeme provela oko 40.000 dolara. 27. prosinca cijena je samo nakratko dotaknula 52.000 dolara, što je najviša razina od početka prosinca.

U preostalim blagdanskim danima raspoloženje na tržištu u konstantnom je padu. Prvih 10 dana 2022. godine bilo je brutalno za bitcoin. Pad cijene od 11 posto u prošlom  tjednu, te 17,5 posto u posljednja dva tjedna, ostavio je bitcoin ispod 42.000 dolara prvi put od rujna.

Što ili tko je kriv za tržišni pad koji je također rezultirao dvoznamenkastim postotnim gubicima za ethereum, solanu, terru i ostale kriptovalute?

Je li Kazahstan, koji je apsorbirao 18 posto bitcoin hashratea nakon što se Kina obrušila na kripto rudarstvo, samo da bi zemlja izgubila internetsku uslugu (i premijera) prošli tjedan? Jesu li Federalne rezerve, koje se pripremaju za povećanje kamatnih stopa, trebale usporiti rast gospodarstva?

Sredinom prošlog tjedna, Arcane Research je primijetio da stvari već izgledaju pesimistično.

- Aktivnost trgovanja bitcoinom neobično je prigušena od Božića s malim količinama spot volumena i volatilnošću. Niska volatilnost manifestirala se kao sporo i stalno smanjenje cijene bitcoina - napisali su analitičari Arcane Researcha u svom tjednom izvješću objavljenom 4. siječnja.

Nezadovoljni tržištem, špekulanti su se počeli vraćati trgovanju s polugom, u kojem posuđuju novac kako bi se kladili na buduću cijenu. U ovom slučaju, trgovci su uglavnom bili long na bitcoin, što znači da su očekivali rast cijene. 

Međutim, dnevne likvidacije dosegle su 250 milijuna dolara na glavnim derivatnim mjenjačnicama 5. siječnja, prema Coinglassu, njihovoj najvišoj razini u nešto više od mjesec dana. Likvidacija označava da mjenjačnica zatvara poziciju trgovca i uzima njihov kolateral, u ovom slučaju bitcoin, jer se cijena kretala u pogrešnom smjeru i više nemaju dovoljno sredstava da bi ugovor ostao otvoren.

Likvidacije najčešće uzrokuju pad cijena jer trgovci prodaju svoje pozicije. To se uredno poklopilo s objavom zapisnika sa sastanka koji pokazuje da povećanje kamatnih stopa vjerojatno dolazi u ožujku. Fed namjerava obuzdati inflaciju čineći posuđivanje novca skupljim. Zapisnik je potaknuo rasprodaje na "rizičnim tržištima", uključujući dionice, obveznice i kriptovalute.

Međutim, nije sve tako crno. Glassnode, u izvješću objavljenom prošli tjedan, navodi kako očekuje da će cijena neko vrijeme kretati 'postrance'. Ali iza kulisa, stvari se događaju.

- Iako on-chain (na lancu) aktivnost ukazuje na prilično anemičnu potražnju retail trgovaca na tržištu, mirovanje kovanica i dalje je impresivno, a znakovi gomilanja pametnijeg i strpljivijeg novca ostaju netaknuti - piše u analizi Glassnodea.

Također u tekstu piše da više od tri četvrtine bitcoina u 'nelikvidnim' novčanicima, tj. većina vlasnika/hodlera ostaje na mjestu, akumulirajući bitcoin i čekajući nastavak bull marketa.

22. travanj 2024 05:39