Svijet
StoryEditor

Reklame za automobile morat će sadržavati zelene alternative

09. Siječanj 2022.

Oglasi automobilske industrije u Francuskoj morat će sadržavati poruke kojima će se ljude poticati da koriste alternativne i okolišu prijateljskije načine putovanja, u sklopu nastojanja vlade da smanji emisiju ugljikova dioksida.

Zahtjev koji stupa na snagu u ožujku objavljen je prošli tjedan u službenom glasniku francuske vlade. Usvojen je nakon godina lobiranja skupina za zaštitu okoliša, među kojima neke traže i potpunu zabranu automobilskih oglasa. 

Slično kao što oglasi za hranu i piće već moraju sadržavati podsjetnike potrošačima da jedu zdravo, u reklamama za automobile standardizirane poruke će sugerirati da vozači, kad je to moguće, koriste opcije koje su odgovornije prema okolišu poput hodanja, vožnje biciklom ili korištenja javnog prijevoza. 

One će biti obavezni za sve medije, tiskane, televizijske, radijske i internetske. 

U oglase će morati biti uključen i razred kojem automobil pripada po emitiranju CO2, što je novi sustav rangiranja za informiranje potrošača o ekološkom učinku vozila. 

Proizvođači automobila spremni su podvrgnuti se zakonu, iako ne entuzijastično. 

– To znači da općenito moramo pronaći alternativu automobilu. Ovo je prvi put da imamo tako izravnu poruku vlade – kazao je Lionel Keogh, direktor Hyundaija u Francuskoj. 

– Prilagodit ćemo se. Idemo u smjeru automobila s nultom emisijom – dodao je Keogh.

– Ali je zakon pomalo ironičan jer ne pravi razliku u vrstama automobila. To je malo kontraproduktivno vladinoj želji da promovira električna vozila – rekao je Keogh. 

Volkswagen, treći najveći prodavatelj automobila u Francuskoj nakon multinacionalne kompanije Stellantis i Renaulta, također najavljuje da će se pridržavati zakona.

– S našom marketinškom tvrtkom ćemo analizirati kako to najbolje provesti u djelo – priopćili su iz Volkswagena. 

U sklopu novog zakona je i odredba da će od 2028. biti potpuno zabranjeno oglašavanje najvećih cestovnih zagađivača, vozila koja emitiraju više od 123 grama CO2 po kilometru, što uključuje mnoge popularne SUV automobile. 

23. lipanj 2024 17:25