Svijet
StoryEditor

REKORDNA INFLACIJA: U SAD-u najveći rast cijena od 1982., a u Njemačkoj od 1992. godine

10. Prosinac 2021.

Potrošačke cijene u SAD-u rasle su prošlog mjeseca najbržim godišnjim tempom u gotovo 40 godina, naglašavajući koliko brza i uporna inflacija narušava plaće i povećava pritisak na Federalne rezerve da pooštri monetarnu politiku, piše Bloomberg.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 6,8 posto u odnosu na studeni 2020., prema danas objavljenim podacima Ministarstva rada. Standardno praćeni mjerač inflacije porastao je za 0,8 posto u odnosu na listopad, nadmašivši predviđanja i produživši trend značajnog povećanja koji je započeo ranije ove godine.

Ukupna inflacija u studenom u SAD-u porasla je najviše od 1982. na godišnjoj razini Povećanje CPI-a odražava veliki napredak u većini kategorija, slično prošlomjesečnom izvješću. Benzin, smještaj, hrana i vozila bili su među najvećim doprinosima porastu u odnosu na prethodni mjesec.

Podaci pojačavaju očekivanja da će Fed ubrzati ukidanje svog programa otkupa obveznica na završnom sastanku središnje banke sljedeće godine. Središnje banke -- i političari -- diljem svijeta našle su se pod sve većim pritiskom da se pozabave rastućom inflacijom jer radnici troše više u trgovinama i benzinskoj pumpi.

Brojka 'samo održava pritisak na Federalne rezerve', rekla je Kathy Bostjančić, glavna američka financijska ekonomistica u Oxford Economicsu, za Bloomberg TV.

- Inflacija će 'ostati vruća i ljepljiva tijekom prvog tromjesečja' - rekla je Bostjančić.

Gledajući u sljedeću godinu, izazovi u lancu opskrbe nastavit će poticati cijene u bliskoj budućnosti, ali se očekuje da će nestati kako se Amerikanci usmjeravaju prema normalnijim obrascima potrošnje. Ipak, drugi čimbenici, poput ograničenja radne snage i troškova stanovanja, mogu zadržati inflaciju povišenom.

Rekordna inflacija nije samo u SAD-u. Danas je objavljeno da je godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome premašila pet posto, ponajprije zahvaljujući niskoj poredbenoj osnovici i višim cijenama energije i hrane, potvrdili su najnoviji podaci Destatisa.

Potrošačke cijene u studenome su porasle 5,2 posto na godišnjoj razini, nakon 4,5-postotnog rasta u listopadu, objavio je njemački statistički ured, u skladu s prvom procjenom s kraja studenog.

- Stopa inflacije porasla je šesti put zaredom i u studenome je dosegnula najvišu razinu u ovoj godini - rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

- Viša stopa inflacije izmjerena je prije gotovo 30 godina. U lipnju 1992. godine iznosila je 5,8 posto - dodao je Thiel.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene pale 0,2 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u listopadu, ponajprije zahvaljujući sezonskom padu cijena paket-aranžmana, za 21,6 posto. Cijene energenata porasle su 1,8 posto, a hrane 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koja se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama EU-a, u studenome je dosegnula šest posto i najviša je od 1992. kada je dosegnula rekordnih 6,2 posto. U listopadu iznosila je 4,6 posto.

Brojni razlozi visoke inflacije u najvećem europskom gospodarstvu od srpnja ove godine uključuju niske cijene u prošloj godini koje su rezultirale niskom poredbenom osnovicom, objašnjavaju u Destatisu.

Ukazuju i na sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) u drugoj polovini prošle godine i nagli pad cijena proizvoda od mineralnog ulja prije godinu dana. Na godišnjoj razini cijene energije poskočile su u studenom 22,1 posto, nakon 18,6-postotnog skoka u mjesecu ranije. Cijene lož ulja više su nego udvostručene, a motorno gorivo poskupjelo je više od 40 posto.

Naknada za CO2 uvedena početkom godine također je utjecala na rast cijena energije, napominje njemački statistički ured. Rast cijena hrane na godišnjoj je razini ubrzao na 4,5 posto, sa 4,4 posto u listopadu, a rast cijena usluga s 2,4 na 2,8 posto, objavio je Destatis.

17. svibanj 2022 01:44