Svijet
StoryEditor

Societe Generale testira digitalni euro temeljen na blockchainu

25. Svibanj 2020.
Blockchain osigurava i da svi podaci moraju imati vremensku oznaku kada su uneseni i da se jednom uneseni ne mogu mijenjati bez suglasnosti svih sudionika odnosno da ako netko pokuša manipulirati ostali sudionici to odmah vide
Središnja banka Francuske uspješno je dovršila prvo testiranje digitalne valute koja se temelji na blockchainu sa Societe Generale grupacijom

Piše: FIMA Plus

Objavivši vijest prošli tjedan u srijedu, iz Banque de France izvijestili su da su pokrenuli eksperiment s investicijskim bankarskim gigantom Societe Generale koji je 14. svibnja izdao obveznice u vrijednosti od 40 milijuna eura (~ 44 milijuna USD) u security tokenima, a koje su zatim podmirene u digitalnim eurima temeljenim na blockchainu središnje banke.

- Ovaj je ekspetiment izveden korištenjem blockchain infrastrukture. Testiranje je pokazalo izvodljivost procesa koji omogućuje da se financijski vrijednosni papiri digitalno podmire i isporuče u digitalnoj valuti središnje banke (CBDC) za međubankarske nagodbe - izjavili su iz Societe Generale.

I u travnju 2018. je Societe Generale izdao obveznice u vrijednosti od 100 milijuna eura (~ 110 milijuna dolara) kao security tokene, ali one su podmirene u „tradicionalnim“ eurima. Najnovija probna transakcija provedena u digitalnom euru, "novi je korak u procesu transformacije Societe Generale, koristeći se najinovativnijom tehnologijom s ciljem pružanja bolje usluge svojim klijentima", rekli su iz banke.

Iz Francuske središnje banke priopćili su da će u sklopu svojeg eksperimenata s digitalnim eurom provesti još više testiranja i s drugim firmama u narednih nekoliko tjedana te kako smatraju da će rezultati ovog eksperimenta predstavljati važan doprinos u globalnijem promišljanju o CBDC-a.

Banque de France pokrenula je svoj digitalni eksperimentalni program u travnju, kada su iz banke izjavili da im je cilj istražiti potencijal digitalne valute u  podmirenju tokenizirane financijske imovine. No isto tako su priopćili da ne žele zamijeniti kovanice i novčanice, već su usmjereni na „veleprodajnu“ primjenu CBDC-a.

19. travanj 2024 04:22