Svijet
StoryEditor

Stečani upravitelj Geofota istaknuo da ne mogu doći do tri zrakoplova koji čine stečajnu masu

27. Siječanj 2022.

Stečajni upravitelj Geofota, tvrtke za fotogrametrijske poslove poduzetnika Zvonka Biljeckog u stečaju zbog 38,8 milijuna kuna duga, podnio je izvješće prema kojem stečajnu masu tog dužnika čine tri zrakoplova koji se ne mogu prodati 'jer nije moguće doći u njihov posjed'.

U izvješću stoji da glavni dio pokretnina te propale tvrtke čine zrakoplovi Cessna 551 Citation II i dva Pipera PA 31 T1 višemilijunske vrijednosti koji su uredno upisani u Glavnu knjigu hrvatskog registra civilnih zrakoplova sa znakom državne pripadnosti i registracijskim oznakama. No, stečajni upravitelj navodi kako u njihovoj prodaji, da bi se namirili vjerovnici, već gotovo četvrtu godinu nema pomaka, odnosno da se ti se zrakoplovi ne mogu preuzeti.

No, kako je bilo istaknuto u izvješću iz 2018. dva zrakoplova Piper s iznimno vrijednom digitalnom opremom (kamerama i navigacijskim sustavima) tada su bili u Saudijskoj Arabiji u letnom stanju, no za njih je tada bilo potrebno platiti ležarina od oko 200.000 dolara.

- Vezano za preuzimanje zrakoplova od strane eventualnih kupaca potrebno je napomenuti da je ono upitno jer je postoje nedovršeni poslovi od stečajnog dužnika, zbog čega oni i jesu u Saudijskoj Arabiji. To je, sukladno poslovnoj praksi u Saudijskoj Arabiji, neprihvatljivo te procjena vrijednosti samih zrakoplova trenutno nije moguća - naveli su tada u izvješću.

U prethodnom dopisima stečajnog upravitelja navodilo se i da je od Cessne u vlasništvu Geofota ostao samo trup jer je motor izvađen, a popravak je procijenjen kao neisplativ.

- Predlaže se prodati zrakoplov kao lim po kilogramu čija bi se procjena izvršila na licu mjesta od strane zainteresiranih ponuditelja. Stečajni upravitelj bi prikupio nekolicinu ponuda za njezov odvoz. Po saznanju stečajnog upravitelja treba platiti i ležarinu u još neutvrđenom iznosu - bilo je navedeno u dopisu iz 2018.

Također, tada je bilo navodieno i da na svim zrakoplovima postoje razlučna prava B2 Kapitala, Republike Hrvatske te Bantel Travela.

Rasprodaja imovine Geofota uslijedila je nakon što je u lipnju 2018, bio otvoren stečaj nad tvrtkom s nepodmirenim obvezama koje su dotad iznosile čak 38,8 milijuna kuna, što je 22 milijuna kuna više od temeljnog kapitala.

Nakon toga bila je provedena zabilježbe otvaranja stečajnog postupka nad imovinom koja se odnosila na nekretnine te tvrtke u zagrebačkom Buzinu – kuću, dvorište i oranicu, na tri navedena zrakoplova, ali i više automobila među kojima se ističu i nekad prestižni Jaguar XJ8 koji je nakon toga bio prodan za samo 19.420 kuna, uključujući i PDV.

Vlasnik Geofota Zvonko Biljecki u sudskom registru navodi se kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljecki je, kako se pisalo u medijima, bio poznat i kao osoba bliska bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultatske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno.

21. svibanj 2022 14:53