Tehnopolis
StoryEditor

50 godina IBM mainframe računala i APIS IT-a

25. Travanj 2014.

IBM Hrvatska je na konferenciji za medije održanoj u prostorijama APIS IT-a obilježio 50. godišnjicu mainframea predstavljanjem nove ponude rješenja za mainframe računalo System z.

- U travnju 1964. godine IBM je predstavio prvo mainframe računalo System/360, i to su smatrali najvažnijim predstavljanjem proizvoda u povijesti tvrtke. Predstavljanjem računala System/360 uveden je tehnički koncept koji je postao osnova modernog računalstva - izjavio je Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska. Nova ponuda rješenja za mainframe računalo System z klijentima omogućava nabavu platforme za brzi razvoj mobilnih aplikacija i njihovu integraciju s najvažnijim poslovnim procesima, podacima i ostalim softverom. U sklopu nove ponude, IBM je predstavio i novi model naplaćivanja, prema kojem će klijenti plaćati samo onoliko računalnih kapaciteta koliko im u određenom trenutku treba i koliko zapravo i rabe.

Novi izazovi na tržištu zahtijevaju nova rješenja pa je IBM predstavio novu ponudu za mainframe računalo System z, kao i fleksibilniji model naplaćivanja proizvoda i usluga koje nude klijentima koji koriste njihove mainframe sustave. Mobilnih telefona danas u svijetu ima tri puta više nego računala pa je tvrtkama važno imati informatičku infrastrukturu koja im može pomoći u pružanju mobilnih i cloud usluga. Kad se to postavi u kontekst trendova koji pokazuju da ćemo u 2015. godini imati dvadeset puta više sadržaja, petnaest puta više aplikacija i četiri puta više mobilnih transakcija nego što ih je bilo 2011. jasno je, smatraju u IBM-u, zašto se sve više organizacija okreće uporabi mainframe računala u upravljanju poslovanjem.

Rast broja mobilnih transakcija postaje sve veći izazov za tvrtke, jer s njihovom količinom raste i cijena, vezana uz sve veće troškove integracije novih mobilnih aplikacija. Rješenje IBM System z Solution for Mobile Computing može tvrtkama pomoći pri brzom stvaranju novih mobilnih i cloud usluga, što će rezultirati boljim korisničkim iskustvom, dok će novi sustav naplate sniziti troškove obrade velikih količina mobilnih transakcija, a time i cijene softvera. Novi način određivanja cijena omogućuje i smanjenje troška koji nastaje većom uporabom procesora pri obradi mobilnih transakcija za 60 posto, što će pomoći pri normaliziranju troškova koji nastaju plaćanjem softverskih licenci.

- Ulazimo u eru kognitivnog, inteligentnog računarstva. Tu smo priču započeli sa superračunalom Watson, a sada se prenosi i na mainframe. Serija Z će biti budućnost kognitivnog računarstva - rekao je Zec.Što se tiče cijene takvi sustavi se kreću od početnih 150 tisuća dolara nadalje, ovisno o potrebama i željama korisnika.

Tijekom konferencije za medije član uprave APIS IT-a Denis Hrestak predstavio je treću generaciju Systema 360 koju je APIS IT instalirao 1969. godine kao četvrti na svijetu. - IBM ove godine slavi 50 godina sustava 360/30, a APIS IT obilježava 50 godina postojanja. Dolazak sustava IBM 360/30 označio je početak dugogodišnje suradnje između naše dvije tvrtke. Tadašnja instalacija navedenog sustava bila je četvrta instalacija u svijetu čime je započeo intenzivan razvoj informatizacije na ovim prostorima. Bliska suradnja između IBM-a i APIS-a uspješno se nastavlja i danas u stvaranju modernog informacijskog društva. Trenutno implementiramo IBM-ov sustav najnovije generacije Z12-703. Vjerujem da će nam naš partnerski odnos i u idućih 50 godina omogućiti da ostanemo u vrhu svjetskih tehnoloških trendova - rekao je član uprave APIS IT-a, Denis Hrestak. U Hrvatskoj je, rečeno je na konferenciji, dosad bilo 150 do 200 korisnika mainframe računala.

28. travanj 2024 15:35