Tehnopolis
StoryEditor

Europska unija želi razdvojiti Google

24. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Europska unija planira svoj dosad najagresivniji potez s ciljem da ograniči rastuću moć Googlea.

Europski parlament, tvrdi Financial Times, razmišlja o pokretanju prijedloga koji bi zahtijevao od Googlea da razdvoji poslovanje tražilice od drugih proizvoda. Priča se kako je vrh Googlea ‘bijesan‘ zbog prijedloga te da su o njemu saznali prije svega nekoliko dana.

Ono što izaziva zabrinutost EU jest činjenica da danas gotovo svi koriste Googleovu tražilicu – u Europi ta brojka doseže 90 posto. 2011. godine neke su se kompanije specijalizirane za pretraživanje žalile kako ih je Google namjerno loše rangirao u svojim rezultatima kako bi korisnicima bilo teže pronaći alternative. Microsoft se također žalio, tvrdeći da je Google otežao pretraživanje YouTube videa na Bingu.

Europski parlament nema pravo narediti Googleu da razdvoji svoje poslovanje, ali mogao bi staviti dodatni pritisak na regulatore koji već tri godine istražuju Google. Glavni problem jest činjenica da Google koristi svoju dominantnost kako bi istisnuo rezultate koji bi ljude mogli dovesti do konkurencije.

Njemačka je dosad zauzela najagresivniji pristup – njemački je ministar pravosuđa javno prozvao Google da objasni kako točno rangira rezultate. Ranije ove godine se činilo kako će Google i EU postići neku vrstu dogovora, ali Microsoft i brojni drugi su bili protiv dogovora pa je slučaj ponovno pokrenut u rujnu.

Europski parlament će se ovaj tjedan dogovoriti o točnom sadržaju prijedloga, a izglasavat će se u četvrtak.

24. travanj 2024 10:07