Tehnopolis
StoryEditor

Raskid partnerstva između Facebooka i Skypea

28. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

2011. godine Facebook i Skype su bili nerazdvojan dvojac koji je radio na ostvarenju video poziva u sklopu Facebook Messengera.

- Steve i ja smo se zaista našli na ovom projektu. – izjavljivao je svojevremeno Mark Zuckerberg o poslovnom odnosu s tadanjim CEO-om Microsofta, Steveom Ballmerom.

Danas više nema sumnje da se partnerstvo raspalo, a čini se da je Facebook inicirao razlaz. Facebook je, naime, predstavio opciju video poziva u sklopu Facebook Messengera za iPhone i Android. Iako nije bilo obavijesti o raskidu partnerstva, čini se kako još od 2013., kada je Facebook predstavio glasovne poruke koristeći vlastitu tehnologiju, nešto ne štima.

Pravi prekid se dogodio prije nekoliko mjeseci kada je Facebook u tišini prestao koristiti Skype za video pozive i zamijenio ga tehnologijom koju je Facebook sam razvio. Razlog je činjenica da Skypeova tehnologija zahtijeva instaliranje plug-ina unutar tražilice, a Facebookova tehnologija funkcionira i bez toga. To je bitno zbog kvalitete videa, ali i zbog bržeg ažuriranja izmjena od strane samog Facebooka, tvrdi izvor upućen u problematiku. Za korisnike je izmjena praktički nevidljiva.

Raskidanje s Facebookom je drugi primjer Facebookovog prekidanja veza s Microsoftom. Naime, Facebook je u prosincu prošle godine najavio kako prestaje koristiti Microsoftovu Bing tražilicu prilikom pretraživanja na Facebooku.

Dvije kompanije imaju dugu povijest partnerstva. Microsoft je 2007. godine u Facebook uložio 240 milijuna dolara. Facebook je sada tehnološki div i više ne ovisi o korištenju tuđih tehnoloških rješenja. Isto tako, korištenjem vlastite tehnologije Facebook ima potpunu kontrolu nad cjelokupnim procesom.

17. travanj 2024 18:06