Preporučeno
StoryEditor

Cappelli želi da poslodavci radnicima osiguraju ‘turistički vaučer‘ do 10,000 kuna

22. Studeni 2016.

Ministar turizma Gari Cappelli namjerava nastaviti projekt uvođenja turističkih vaučera svog prethodnika Antona Klimana s ciljem da takozvane Cro kartice zažive u 2018. godini. Pritom se razmišlja o dva modela, jednom u kojem bi se ukinuo postojeći regres do 2.500 kuna, a uveo turistički vaučer do 10.000 kuna godišnje. U drugom scenariju vaučer bi iznosio do 5.000 kuna, uz zadržavanje regresa, piše tportal.

Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani bi ga trošili putem Cro kartice, slično kao što sad koriste karticu tekućeg računa. Odredio bi se i postotak za pojedinu kategoriju troškova. Početni je prijedlog da se 50 posto iznosa ograniči za smještaj, oko 30 posto za hranu i piće, a ostatak za muzeje, wellnesse i sličan sadržaj. Karticu bi građani mogli koristiti za odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj tijekom čitave godine te izvan sezone na moru.

"Kompenzacijska mjera"

Ministar Cappelli Cro karticu vidi i kao jednu od potencijalnih kompenzacijskih mjera ublažavanje učinka povećanja stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, a država razmatra i uvođenje olakšica kod poreza na dobit u iznosu od 25 pa sve do 100 posto uplaćenog iznosa za turistički vaučer kako bi poduzetnike potakla na usvajanje vaučera za djelatnike.

- Ja bih, naravno, bio puno sretniji da su porezne stope za ugostitelje manje, ali moramo uzeti u obzir da je porezna reforma sveobuhvatna. Tijekom godine ćemo sagledavati kakav će biti utjecaj porezne reforme te tražiti nova rješenja da se maksimalno pomogne ugostiteljima kroz druge mjere koje će olakšati poslovanje. S obzirom na to da se porezna reforma fokusira i na stimuliranje i povećanje standarda građana, što će omogućiti povećanu potrošnju, to ide u prilog projektu Cro kartice koji je usmjeren na aktivaciju domaćeg turističkog tržišta. Primjena takvog vaučera omogućila bi između 10 i 21 tisuću novih radnih mjesta te od sedam do 11 milijardi kuna novih investicija, koji bi u konačnici generirao između dva i četiri milijarde kuna neto prihoda, što predstavlja i ugostiteljima veliku priliku, rekao je Cappelli za tportal.

25. travanj 2024 14:39