Preporučeno
StoryEditor

Đuro Horvat: Zadnjih je 5 minuta da se država sredi!

12. Listopad 2016.

Predsjednik Upravnog odbora Tehnixa, Đuro Horvat u utorak je sudjelujući u panel raspravi Hrvatske inovacije - mit ili stvarnost na Meetingu G2.2. govorio o izazovima s kojima se poduzetnici i inovatori susreću u poslovanju i pritom apostrofirao problem s kojim se godinama pate gotovo sva hrvatska poduzeća - naplatu izdanih računa. EY poduzetnik godine Horvat smatra da je krajnje vrijeme da se država uhvati u koštac s ovim problemom koji uništava hrvatske firme i startupove.

- Proživljavali smo iste tegobe kao i hrvatska država, započeo je svoj govor Đuro Horvat. - Imamo malo, siromašno, pravno nesređeno i nekorektno tržište. Nekorektno jer se u Hrvatskoj ne plaćaju računi. To je poslovna i državna nekultura. Vi kad prodate proizvod u Njemačku ili Austriju, ne razmišljate o tome kad će novac stići. On će stići točno na onaj datum koji ste stavili na fakturu. U Hrvatskoj tek tada počinju velike muke koje doista treba popraviti i država mora natjerati neplatiše da uplate taj novac.

Matt Darko Sertić: Ne vidim neke promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj

Horvat, koji je i član Udruge inovatora RH, izrazio je zadovoljstvo što Tehnix ima proizvod koji je konkurentan na inozemnom tržištu i što od početka posluju ozbiljno jer, kako kaže, da su bili slaba firma uništile bi ih sve te neuplaćene fakture.

- To je veliki grijeh. Vi ste izgubili jedan veliki potencijal. Hrvatska se mora razvijati lokalno, a kontrolirati globalno. Ovo što sada rade da čekamo novce je nedopustivo. Poštujete državu i platite poreze, a u isto vrijeme, kao i ja danas, morate čekati da se država što prije uredi. Sada je zadnjih pet minuta. Evo imamo novu vlast i poziciju da se zaista u Hrvatskoj plaćaju računi, upozorio je Horvat koji kaže da je u predstečajnoj nagodbi izgubio 2 milijuna eura.

Ipak, njegova tvrtka uspjela je s više od 350 inovacija uhvatiti budućnost. Prihodi im premašuju 40 milijuna eura, ove godine zabilježili su rast od 40%, a iduće godine planiraju otvoriti sto novih radnih mjesta u suradnji s jednom njemačkom tvrtkom.

- Nije novac najvažniji u biznisu. Najvažnije je vrijeme koje morate posvetiti razvoju, inovaciji, novim proizvodima i stalnom učenju, zaključio je Horvat.

04. veljača 2023 23:48