Preporučeno
StoryEditor

Marinko Škare: Prošlo je vrijeme vođenja ekonomske politike Excelom i PowerPointom

01. Rujan 2016.

Marinko Škare, profesor na Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković‘ u Puli i autor Mostova gospodarskog programa, za sebe će reći da je prije svega znanstvenik, sveučilišni profesor i ekonomski stručnjak. Nije član nijedne političke stranke, a suradnju s Mostom prihvatio je zato što su mu se iz te stranke obratili upravo kao znanstveniku i sveučilišnom profesoru te samo zatražili mišljenje. I zato što ni u jednom trenutku nisu tražili da se politički uključi  u Most niti su mu nametali svoja rješenja i političke ideje.

• To je bilo dovoljno da postanete Mostov ekonomski strateg? – Suradnju s Mostom prihvatio sam jednostavno zato što u toj stranci poštuju instituciju sveučilišnog profesora i moju stručnost. Drugi je razlog taj što Most prihvaća ideju da je vrijeme da se ekonomska politika počne voditi stručno i odgovorno te traži promjene u tom smjeru.

• Nakon prošlih parlamentarnih izbora kotirali ste i kao Mostov kandidat za premijera, a spominjali ste se i kao potencijalni ministar gospodarstva. Biste li i pod kojim uvjetima u budućnosti prihvatili te funkcije u izvršnoj vlasti? – Točno je da sam bio prihvatio Mostov prijedlog za kandidata za premijera i poslije ministra gospodarstva upravo zbog navedenih razloga. U budućnosti bih se mogao prihvatiti funkcije u izvršnoj vlasti ako Most procijeni da bih svojim skromnim doprinosom mogao pomoći, i to uza samo jedan, ali neizostavan uvjet – da se Mostov gospodarski program i provede u stvarnosti onako kako je zamišljen i da se pritom zaustavi odlazak ljudi iz Hrvatske, riješe nezaposlenost i siromaštvo, podignu plaće i mirovine te, što je najvažnije, stvori snažno gospodarstvo, ne više na leđima poduzetnika i obrtnika, nego u partnerstvu s njima. Ako bi se prihvatio taj uvjet, a siguran sam da bi ga Most prihvatio jer želi promjene, mogao bih se prihvatiti funkcije u izvršnoj vlasti. Ako bih uspio nešto pokrenuti u gospodarstvu, onda bi moj angažman u izvršnoj vlasti bio dulji; ako ne bih ostvarivao rezultate, sâm bih se povukao.

• Što vaši kolege ekonomisti kažu na vaš model, odnosno simulacije? – Kolege uglavnom hvale trud i pokušaj da se ekonomska politika u Hrvatskoj napokon počne voditi onako kako se to čini u razvijenim ekonomskim društvima i da je vode ekonomisti. Vrijeme vođenja ekonomske politike Excelom i PowerPointom u Hrvatskoj je prošlo, vrijeme je za promjene.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 15:56