Preporučeno
StoryEditor

PBZ 2016. završio s 1,6 milijardi kuna neto dobiti

20. Veljača 2017.

Privredna banka Zagreb (PBZ) prošlu je godinu završila s dobiti prije oporezivanje u iznosu od 1,98 milijardi kuna, dok je neto dobit iznosila 1,6 milijardi kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog u ponedjeljak.

Usporedbe radi, godinu ranije PBZ je ostvario bruto dobit od 210,4 milijuna kuna, a neto dobit u iznosu od 193,2 milijuna kuna, što je ponajprije posljedica rezervacija uoči konverzije kredita u ‘švicarcima‘.

Na rezultat ostvaren u 2016. godini, navodi se u izvješću, u najvećoj je mjeri utjecao dobitak ostvaren prodajom pridruženog društva Intesa Sanpaolo Card (ISP Card), odnosno izvanredni prihodi iz transakcije preuzimanja društva Visa Europe. Naime, PBZ je krajem prošle godine prodaja svoj 31,2 postotni vlasnički udio u tvrtki ISP Card za 251 milijun kuna, čime je PBZ ostvario dobit prije poreza od 241 milijun kuna. Još 148,4 milijuna kuna prije poreza iznosi izvanredni prihod nakon prodaje udjela u tvrtki Visa Europe.

>>>PBZ postaje prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u COSME programu

U redovnom je poslovanju, pak, PBZ lani zabilježio 3,7 postotni pad kamatnih prihoda, koji su iznosili 2,88 milijardi kuna, što se u izvješću pripisuje nastavljenom trendu smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa. No, kako su kamatni troškovi smanjeni znatno više, za gotovo 30 posto, na 572,7 milijuna kuna, neto kamatni prihod PBZ-a lani je povećan za 6 posto, na 2,3 milijarde kuna.

Neto prihod od provizija i naknada je istodobno smanjen za 2,4 posto, na 633,6 milijuna kuna.

U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke/gubitke od obračunatih tečajnih razlika, PBZ je lani ostvario pozitivan rezultat od 566 milijuna kuna, na što je utjecao i izvanredni prihod transakcijom prodaje udjela u Visa Europe.

Po podacima iz izvješća, troškovi vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke PBZ-a na godišnjoj su razini znatno smanjeni, sa 1,4 milijarde kuna 2015. godine na 314,9 milijuna kuna prošle godine.

Opći administrativni troškovi zajedno s ostalim troškovima lani su iznosili 1,5 milijardi kuna, što je rezultat većinom na razini prethodne godine, navode iz PBZ-a.

Na razini grupe, koja uz samu Privrednu banku Zagreb, obuhvaća još pet tvrtki - PBZ Card, PBZ Stambenu štedionicu, PBZ Leasing i PBZ Nekretnine te Intesa Sanpaolo banku iz BiH, u 2016. je ostvarena dobit prije oporezivanja od 2,03 milijarde kuna te neto dobit od 1,59 milijardi kuna.

26. svibanj 2022 18:20