Preporučeno
StoryEditor

Tmurni dani za Hollywood – blockbusteri izgubili milijardu dolara

10. Rujan 2016.

Ukupni gubici 10 studijskih filmova koji su postigli najlošije rezultate ukazuju da je ljeto 2016. u Hollywoodu prošlo čak i gore no što se to predviđalo, pokazuje izvješće koje je objavio Bloomberg. Koristeći se podacima i projekcijama sa stranice the Numbers, koja se bavi analizom filmske industrije, u Bloombergu procjenjuju da je holivudski gubitak oko milijardu dolara i  krivicu pronalaze u neuspjehu blockbustera, a ne u činjenici da manji filmovi nisu uspjeli privući veću publiku.

- Ovo je strašno. Ljudi više ne idu u kina koliko su nekada išli i jedini način da Hollywood izađe iz problema je smanjenje broja studija, ali to se neće dogoditi, izjavio je Doug Creutz iz Cowen & Co.

Najgore je prošao film Ben-Hur, koji je izgubio oko 120 milijuna dolara. Paramount studio dobio je razočaravajući male prihode od filmova Star Trek Beyond (75 milijuna dolara gubitka) i Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows (gubitak od 65 milijuna dolara), piše Guardian.

Iako je Disney podbacio sa čak tri filma (BFG – 115 milijuna, Alisa s one strane ogledala i Pete i zmaj), Finding Dory i Captain America: Građanski rat trenutno su dva najuspješnija ovogodišnja filma. Nakon tri neuspjeha i dva uspjeha, Disney je u minusu oko 521 milijuna dolara. Među deset najuspješnijim filmovima ove godine našli su se i Conjuring 2, Central Intelligence i Me Before You studija Warner Bros.

Ove nelaskajuće brojke pripisuju se različitim faktorima poput zamora od nastavaka, većoj popularnosti streamanja i lošim kritikama. Iznimka je film koji je unatoč lošim kritikama doživio uspjeh, a radi se o filmu Suicide Squad koji je dosad uspio zaraditi više od 300 milijuna dolara.

09. kolovoz 2022 21:31