Preporučeno
StoryEditor

Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

09. Studeni 2016.

U Americi se tijekom noći odigrao povijesni triler, republikanac Donald Trump je odnio seriju šokantnih pobjeda u ključnim federalnim državama i postao predsjednik SAD-a, najsnažnije sile svijeta. Groznica je započela oko tri sata poslije ponoći, zajedno s prvim izlaznim anketama koje su oštro odudarale od predviđanja i izazvale paniku na globalnim tržištima. Izbori_SAD_NYT

Trump se zavjetovao na izmjenu trgovinskog sporazuma NAFTA i povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva (TPP). Njegova pobjeda je prihvaćena kao slijepa ulica za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) između SAD-a i EU.

Prva i najočitija žrtva neočekivanog scenarija je meksički pezo čija se vrijednost u odnosu na dolar sunovratila na najniže razine u povijesti prisilivši Meksičku središnju banku da najavi izvanrednu konferenciju za novinare. Trump je kroz predizbornu kampanju obećao da će raskinuti ugovore o slobodnoj trgovini s Meksikom i uvesti porez na novac koji meksički migranti šalju kući kako bi financirao izgradnju protuimigrantskog zida na južnoj granici SAD-a. Dio analitičara danas povlači paralelu s Brexitom, gdje su birači također pokazali nezadovoljstvo migracijom, odnosno slobodnim kretanjem radnika na jedinstvenom europskom tržištu.

[embed]https://twitter.com/FT/status/796182529850097666[/embed]

U kojoj je mjeri investitore zatekao uspjeh Trumpa svjedoče kretanja na azijskim tržištima, japanski Nikkei je tijekom noći pao za 900 bodova ili 5.3 posto uz masovno preusmjeravanje novca prema sigurnijoj imovini. U reprizi trenda nakon Brexita cijena zlata je porasla za oko 5 posto.

- Tržišta su reagirala kao da su iz Trump Towera upravo izjurila četiri jahača apokalipse - rekao je Sean Callow, strateg u Westpacu.

Europski komentatori već procjenjuju u kojoj će mjeri pobjeda Trumpa utjecati na daljnji uspon populista u Nizozemskoj, Francuskoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu. Očekuje se zatopljenje odnosa na relacije SAD-Rusija i posljedično slabljenje pregovaračke pozicije oko povratka Krima Ukrajini.

Kraj globalizma i slobodne trgovine

Analitičari su ususret izborima postigli suglasje da bi "predsjednik Trump" izazvao globalnu nesigurnost svojim ekonomskim i političkim smjernicama koje uz slogan "Amerika na prvom mjestu" podrazumijevaju protekcionizam, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini ili veće izdatke za američke partnere u NATO-u. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen jutros kaže da njegov uspjeh predstavlja "golemi šok" i traži da Trump brzo potvrdi svoju predanost vojnom savezu.

Ankete su ususret izborima sugerirale pobjedu Hillary Clinton s prosječnom prednošću od pet postotnih bodova, ispitivanje Reuters/Ipsosa je prognoziralo da ona ima 90-postotne šanse za osvajanje Bijele kuće, što se kroz noć u potpunosti preokrenulo u korist Trumpa.

- Više izolacijska trgovinska politika SAD-a bi imala šire negativne posljedice po globalnu ekonomiju, pogotovo za nacije ovisne o trgovini kakva je Australija - komentirao je Craig James, glavni ekonomist u australskom CommSecu za Reuters i upozorio da bi Trump mogao krenuti u trgovinsko odmjeravanje s Kinom. Pojedini analitičari jutros ocjenjuju da bi konačni učinak američkih izbora mogla biti nova globalna recesija.

Trump se zavjetovao da će biti "najveći predsjednik za stvaranje poslova kojeg je stvorio Bog" i obećao carinsku tarifu od 35 posto na uvoz robe koju američke tvrtke proizvode u drugim zemljama. Iako s riječi tek treba prijeći na djela, on je također obećao raskošne porezne olakšice koji vode prema golemom povećanju američkog proračunskog deficita i stvaranje 25 milijuna radnih mjesta u razdoblju od jednog desetljeća što je dobrom dijelu američkih građana očito važnije od sve sile njegovih, na trenutke brutalnih gafova.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Wn9_z0e819U[/embed]

23. travanj 2024 22:03