Preporučeno
StoryEditor

Vedriš o ekonomskoj politici nove Vlade: Dobro kao arhitektura, no, ostaje pitanje građevinarstva

03. Listopad 2016.

- Andrej Plenković dao je realističan početni okvir za stvaranje programa ekonomske politike. U prvom redu stavljen je naglasak na pretpostavkama ekonomskog razvoja – sređenosti pravnog sustava, ujednačenosti zakona te većoj učinkovitost pravosuđa. Nakon toga se može razgovarati o boljoj poslovnoj klimi, nižoj percepciji rizika države, a time i boljem položaju kod rejting agencija te nižoj kamatnoj stopi. To je sve međusobno povezano, komentirao je za Lider ekonomski stručnjak prof. dr. Mladen Vedriš govor kojim je ekonomsku politiku buduće Vlade predstavio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

Željko Lovrinčević: Šupljine u predstavljenim planovima ekonomske politike buduće Vlade

Podsjetimo, vjerojatni budući mandatar za sastavljanje nove Vlade Plenković iznio je pet stupova razvoja koji uključuju provođenje cjelovite porezne reforme, ulaganje u generatore rasta (poljoprivredu, turizam, domaću proizvodnju, izvoz), povećanje učinkovitosti institucija, smanjivanje deficita proračuna te reformu obrazovnog sustava kojom bi se trebao spriječiti egzodus mladih i osigurati kvalitetna radna snaga.

- Iz Plenkovićevog nastupa očituje se svijest o problemu i prioritetima. To je dobro kao arhitektura, no, ostaje pitanje građevinarstva – projektni okvir je dobar, ali mora se napraviti kvalitetne temelje i zgradu dizati kat po kat; reformu po reformu. Također, Zdravko Marić, tehnički, a vjerojatno i budući ministar financija, konstruktivno je govorio o ulozi fiskalne politike. Summa summarum, čini se da se vraćamo realističnijm temama razgovora i prioritetima, zaključio je prof. dr. Vedriš istaknuvši kako se konture programa ekonomske politike čine razumno koncipirane, no ipak treba pričekati 20-ak dana kada će na prvoj sjednici Hrvatskog sabora biti predstavljen cjeloviti program.

20. travanj 2024 12:30