Bar code
StoryEditor

Kako reći ocu da sam bogat?

07. Kolovoz 2014.

Poznajem mladog čovjeka, informatičara, koji je nakon završenog fakulteta dobio solidno plaćen posao u jednoj velikoj kompaniji.

Njegovi su roditelji bili najsretniji na svijetu. I oni su svoj radni vijek proveli u velikim kompanijama i izravno iz njih otišli u mirovinu. Kada im se sin zaposlio, to je za njih bila potvrda da su ga dobro pripremili za život i da je sve u redu. No, nakon nekoliko godina mladić je dao otkaz u velikoj kompaniji da bi osnovao vlastitu tvrtku. Zbog toga je upao u tešku svađu s roditeljima, koji se nikako nisu mogli pomiriti s tako glupim i nepromišljenim potezom. Sve što su ga u životu učili, sve na što su ga pripremali, palo je u vodu.

Umjesto da lijepo dočeka penziju u velikoj kompaniji s dobrom plaćom, klipan po cijele dane bulji u kompjutor! Nema drugih zaposlenih, radi sam. Koji otac koji je 40 godina proveo u velikom poduzeću, uredno vodeći računa da svaki dan ‘poštanca‘ karticu na ulazu i izlazu u propisano vrijeme, ne bi na to poludio!?

Buljeći po cijele dane u kompjutor, mladić zarađuje milijune i milijune kuna, čak toliko da se svojim roditeljima niti ne usudi reći koliko. Zbog mira u kući, zbog toga što je dobro odgojen i ne želi nove svađe s roditeljima, živi skromno, daleko, daleko ispod svojih mogućnosti. Ako bi im rekao koliko zarađuje, nastala bi nova svađa u kojoj bi ga otac optužio da radi nešto kriminalno. Kako starom ocu danas objasniti što je to aplikacija za pametni telefon i kako je moguće ne maknuti se iz kuće a prodavati je po cijelom svijetu? Svaki razgovor nužno završava očevom konstatacijom da su sve to gluposti koje će kratko trajati, a prilika za dočekati penziju u velikoj kompaniji je nepovratno izgubljena.

Sad se vi sigurno pitate koja je poenta ove priče. Moglo bi ih biti cijelo mnoštvo. Moglo bi se, recimo, njome potkrijepiti tezu da je temeljni uzrok hrvatskih gospodarskih problema nedovršena tranzicija (iako se ta teza može argumentirati i odredbama novoga Zakona o radu). Ili, ovim bi se primjerom moglo ukazati kako malo smisla imaju povremene hajke na tvrtke s jednim zaposlenim a visokim zaradama. Izaberite što hoćete. Meni se ovaj put tek prohtjelo podijeliti s vama ovu priču, koja me već neko vrijeme fascinira.

p.s. Momak ima 34 godine, prilično je zgodan i neoženjen. Ostale informacije o njemu ne smijem davati nikome.

18. svibanj 2022 23:39