Studentski Lider klub
StoryEditor

Siemens Hrvatska nagradio čak dva studentska projekta u sklopu Dana FER-a

16. Prosinac 2022.

U sklopu Dana Fakulteta elektronike i računarstva, Siemens Hrvatska je i ove godine nagradio najbolji rad studenata FER-a s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije. Nagrada Werner von Siemens ove godine je dodijeljena za dva projekta: Luciji Matulin za rad ‘Algoritmi detekcije topologije distribucijske elektroenergetske mreže temeljeni na analitici mjernih podataka‘‘, te Vidu Kovačiću i Vedranu Vedrini, za rad ‘‘Automatizacija industrijskog postrojenja za podmazivanje od hladnog valjanja lima‘‘, navode u priopćenju. 

Izuzetna mi je čast biti dobitnicom ove nagrade i ponosna sam što je tvrtka Siemens prepoznala važnost ove  teme i istraživanja u području pametnih elektroenergetskih mreža. Sve su češće promjene uklopnog stanja odnosno topologije distribucijske mreže, a poznavanje točne topologije od visoke je važnosti za optimalan i pouzdan pogon odnosno za pouzdanu, efikasnu i kvalitetnu opskrbu električnom energijom‒ izjavila je Lucija Matulin.

Nagrada nosi ime osnivača Siemensa i inovatora Wernera von Siemensa, a ustanovljena je kako bi potaknula rad na istraživačko-razvojnim projektima i inovativnosti studenata te komuniciranje i kritičko promišljanje rezultata.

‒ Suradnja s FER-om potvrđuje nam da su mladi željni znanja i puni inovativnih ideja, posebno u području moderne tehnologije čime potiču i nas da razmišljamo o novim poslovnim modelima. Vjerujemo da je za poticanje hrvatskih inovacija ključno povezivanje akademske zajednice i gospodarstva, a to se prvenstveno odnosi na prilagodbu studentskih programa potrebama gospodarstva ‒ izjavila je Ivana Ilić, irektorica Digital Industries u Siemensu Hrvatska.

Siemens u Hrvatskoj postoji preko 130 godina, a više od dva desetljeća surađuje sa znanstveno-obrazovnim institucijama u Hrvatskoj kroz opremanje učionica i laboratorija, softverske alate i prijenos znanja, a Siemensova oprema koristi se u većini tehničkih škola i fakulteta. Siemens pruža podršku nastavnicima i profesorima stručnim savjetima, gostujućim predavanjima i nagrađivanjem studentskih i školskih radova.

16. travanj 2024 03:12