Tehno
StoryEditor

Atomska televizija prenosi slike uživo, u boji, ali još mutno

28. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Kako bi mogla izgledati televizija budućnosti – tolerantnija na bučne okoline i manje bučna od standardnih komunikacijskih rješenja konvencionalne elektronike – pokazali su ovih dana istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) predstavivši atomsku televiziju. U istraživanju objavljenom u časopisu AVS Quantum Science demonstrirali su prijenos videosadržaja uživo, pa čak i videoigara s pomoću atoma na monitor.

Prati ga i video dostupan i na YouTubeu. NIST-ovi znanstvenici pokazali su već da atomi rubidija u Rydbergovu stanju (u kojem imaju visoku energiju i elektrone koji kruže na relativno velikoj udaljenosti od jezgre) mogu poslužiti kao prijamnik. Stabilni radiosignal primijenjen je, opisali su, na staklenu posudu ispunjenu atomima u Rydbergovu stanju. Modulirani izlaz zatim se dovodi do televizije gdje analogno-digitalni pretvarač pretvara signal u format videografičkog niza za prikaz. Chris Holloway, voditelj istraživanja na projektu koji se provodi u sklopu NIST-ova programa o čipu, objasnio je da su shvatili kako strujiti i primati videozapise atomskim senzorima.

Sada se, kaže, bave videostreamingom i kvantnim igranjem. Jednostavnije, objašnjava, kodirali su videoigricu na signal, detektirali ga s pomoću atoma, a izlaz doveli izravno u TV.

25. travanj 2024 09:04