Tehno
StoryEditor

DOK-ING predstavio protuterorističko robotsko vozilo Hystrix

26. Travanj 2023.
dok-ing, MV-3 Hystrix

Zagrebačka tvrtka DOK-ING predstavila je u srijedu inovativno, višenamjensko protuterorističko robotsko vozilo MV-3 Hystrix, trenutno jedino takvo vozilo u svijetu koje je razvijano tri godine, dok je za sam projekt utrošeno 18 milijuna kuna.

Osnivač i vlasnik DOK-ING-a, inovator Vjekoslav Majetić, rekao je na predstavljanju da se radi o svjetskom unikatu te da je vozilo već dobilo podršku korisnika.

- Tijekom razvoja mijenjali smo karakteristike stroja i prilagođavali ga potrebama budućih korisnika - rekao je Majetić. 

Istaknuo je da već postoji velik interes na svjetskom tržištu za Hystrixom, te da cijena robotskog vozila još uvijek nije formirana. Da se cijeli projekt razvije do sadašnje razine, kazao je, potrošeno je 18 milijuna kuna, od čega su sredstva EU-a devet milijuna.

Vozilo je namijenjeno za policiju i vojsku. Osnovna namjena mu je djelovanje u zatvorenim prostorima i ima snažnu balističku zaštitu na prednjoj strani. Može djelovati u dnevnim uvjetima kao i u uvjetima smanjene vidljivosti. Opremljeno je nizom  kamera - infracrvenih i termalnih, tako da može djelovati i noću. Pri upotrebi stroja specijalne postrojbe imaju maksimalnu sigurnosti.

Upotrebom Hystrixa smanjuje se vrijeme intervencije jer se u kratkom roku mogu locirati počinitelji i doći do  njih, a uz ostalo služi i za izvlačenje ranjenika. Prednost Hystrixa je i što ima kompletnu specijalnu opremu namijenjenu rješavanju kriza. U sebi ima ugrađene senzore plin, pa uz ostalo može detektirati propan i butan, tako da može djelovati i u uvjetima napada otrovnim sredstvima.

Budući da se radi o električnom vozilu, važno je da mu je autonomija rada oko osam sati, no može se napajati električnom energijom i na terenu.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je i da je projekt Hystrixa dokaz koliko tvrtka DOK-ING sudjeluje u istraživanju i razvoju strojeva za potrebe vojne industrije, ali i koliko pridonosi sigurnosti građana, svih onih koji žive na području  EU-a i izvan unije. Po njemu, tvrtka DOK-ING  jedna je od perjanica domaće obrambene industrije, koja osim same proizvodnje sudjeluje i u razvoju obrambenih proizvoda. 

- Njihova uistinu inovativna rješenja daju doprinos u svim onim zadaćama koje imamo, a daju doprinos i u drugim sastavnicama domovinske sigurnosti - rekao je Banožić. 

Siguran je da će vozila poput Hystrixa naći svoje mjesto na tržištu, a Ministarstvo obrane će im, rekao je ministar, dati podršku.   

20. travanj 2024 11:48