Tehno
StoryEditor

Francuski infrastrukturni fond Meridiam ulazi na hrvatsko tržište i ulaže oko 200 milijuna eura u optiku

09. Listopad 2023.
foto Shutterstock
Nakon što je Hrvatskoj isporučen prvi francuski Rafale, bliži se još jedna velika francuska investicija u Hrvatskoj. Specijalizirani mrežni operater optičkih vlakana OPTIX Infrastructure, grupacija francuskog infrastrukturnog fonda Meridiam, u prvoj je fazi natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osvojio 18 od 47 područja.
 
Ovom investicijom OPTIX će donijeti ultrabrzi internet velike brzine u više od 200 tisuća kućanstava, koja trenutno nemaju dovoljno usluga. Iz OPTIX-a Lideru su potvrdili da investiciju namjeravaju realizirati nakon uspješno provedenog natječaja.
 
OPTIX se prijavio na natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava pod naslovom „Provedba projekata unutar Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima gdje ne postoji dovoljan komercijalni interes za ulaganje“.
 
Računajući moguće opsege na kojima će se infrastruktura graditi i imajući u vidu dosadašnje cijene i izvedene radove, može se zaključiti da bi investicija mogla doseći više od 200 milijuna eura.
 
Ulazak Meridiama na hrvatsko tržište svojevrsno je iznenađenje i predstavlja stvaranje novog veleprodajnog infrastrukturnog operatora koji neće imati vlastitu maloprodaju te će biti otvoren za sve postojeće telekom operatere pod jednakim uvjetima omogućavajući širok izbor proizvoda i usluga za sve korisnike.
 
Inače, Meridiam je francuski infrastrukturni fond s globalnim operacijama specijaliziran za razvoj, financiranje i dugoročno upravljanje održivom javnom infrastrukturom u tri ključna sektora: održiva mobilnost, kritične javne usluge i inovativna niskougljična rješenja.

Ulaganje u Njemačku i Austriju

Osnovao ga je Thierry Deau 2005. godine, a Meridiam je do danas uložio više od 80 milijardi dolara i trenutačno upravlja s više od 120 bitnih javnih infrastruktura diljem svijeta, uključujući bolnice, vlakove, ceste, zračne luke, luke, e-punionice, javne zgrade, energije i druge infrastrukturne usluge.
 
Od 2020. godine Meridiam je izgradio svoju optičku strategiju i od tada je uložio blizu dvije milijarde eura u sektor digitalne infrastrukture u Europi (Njemačka, Austrija, Rumunjska) i Sjevernoj Americi (SAD i Kanada) kako bi, kako ističu, povezao mjesta i ljude s visokokvalitetnim optičkim mrežama i pridonio smanjenju digitalnog jaza.
 
Francuski fond je ove godine već investirao u razvoj optičke infrastrukture u Njemačkoj i Austriji.
 
U Njemačkoj, u partnerstvu s Vodafonom, postavlja optičku mrežu u raznim općinama u Njemačkoj izvan Vodafonove postojeće pokrivenosti gigabitnim kabelom kako bi razvio optičku mrežu za 500 tisuća domova u nedovoljno opskrbljenim područjima tijekom sljedećih pet godina, a Vodafone će ponuditi gigabitni širokopojasni pristup tim potencijalnim korisnicima.
 
U Austriji Magenta (Deutsche Telekom) i Meridiam namjeravaju zajednički uložiti milijardu eura do 2030. za povezivanje više od 650 tisuća austrijskih kućanstava i poduzeća na brzi optički internet.
28. travanj 2024 11:06