Tehno
StoryEditor

Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj

21. Veljača 2024.
google logo

Američki tehnološki div Google zatražio je od njemačkog suda zaštitu poslovnih tajni nakon odluke regulatora za tržišno natjecanje o uključivanju konkurencije u istragu o zloupotrebi dominantne tržišne pozicije.

Regulator istražuje iskorištava li Google dominantnu poziciju na tržištu infotainment sustava u vozilima.

U lipnju prošle godine Bundeskartellamt je upozorio Google da krši propise o ravnopravnom natjecanju postupkom dodjele licenci za usluge infontaintmenta budući da ih nudi samo u paketu "Google Automotive Services".

Kompanija također nudi određenim proizvođačima automobila mogućnost podjele prihoda od oglašavanja samo ako u vozila ugrade Google Assistant.

Googleove usluge moraju biti standard u vozilima s paketom "Google Automotive Services" i kompanija otežava odnosno odbija interoperabilnost sustava s uslugama konkurencije, utvrdili su.

- Niz Googleovih postupaka u dodjeli licenci za Google Maps, Google Assistant i Google Play u vozilima nespojiv je s našim propisima o velikim digitalnim koncernima - zaključio je regulator.

Google je ponudio rješenja, a Bundeskartellamt je zatražio mišljenje konkurentskih tvrtki o njegovim prijedlozima, uključivši u istragu kompaniju specijaliziranu za satelitsku navigaciju TomTom i pružatelja usluge glasovnog asistenta Cerence.

Američki digitalni div smatra da je regulator otišao predaleko, objasnio je pred sudom Googleov odvjetnik. Konkurenciji nisu potrebni detalji o uslugama već samo opća slika, naveo je.

Predstavnik regulatora istaknuo je pak pred sudom da konkurenti najbolje poznaju tržište i da će bolje procijeniti relevantne kriterije.

Nije poznato kada će sud donijeti presudu, napominje agencija dpa.

19. travanj 2024 06:32