Tehno
StoryEditor

Kineski hakeri dvije godine špijunirali najveće svjetske telekome?!

19. Lipanj 2022.

Ne zna se točno koga i kada, ali zna se kako su hakeri koje zapošljava kineska vlada provalili u neke velike telekomunikacijske tvrtke po cijelom svijetu u kampanji kibernetičke špijunaže koja je trajala najmanje dvije godine.

O kineskim napadima na telekome ovih su dana svijet upozorile američke sigurnosne agencije. Hakeri su se, navodno, probili u svoje ciljeve iskorištavanjem starih i dobro poznatih kritičnih ranjivosti popularnoga mrežnog hardvera.

Nakon što su imali uporište unutar svojih meta, opisuju američki dužnosnici, koristili su se kompromitiranim uređajima da bi potpuno pristupili mrežnom prometu mnogih privatnih tvrtki i vladinih agencija.

Nisu naveli imena pogođenih kibernetičkom špijunažom, a ni kakvi su rezultati takvog napada. Važnije im je bilo upozoriti na potrebu za boljom osnovnom kibernetičkom sigurnošću u nekima od najvažnijih mreža na svijetu.

Ako je telekome tako lako neopaženo špijunirati mjesecima, što bi trebali misliti obični korisnici?! Nije valjda da nisu dovoljno vrijedna i uzbudljiva meta za hakere.

26. travanj 2024 17:30