Život
StoryEditor

Suspendirani Twitter profili nekoliko novinara

16. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Iako se u trenutku preuzimanja Twittera Elon Musk silno borio za slobodu govora te obećavao da će društvenu mrežu pretvoriti u ‘inkluzivnu arenu slobode govora‘ i vratiti odbačene, izgleda da bi se on ipak predomislio. 

Naime, računi nekoliko američkih novinara koji prate i kritiziraju Muska i njegove rad njegovih tvrtki, iznenada su suspendirani. Među onima su kojima su u četvrtak navečer ostali bez računa su novinari The New York Timesa, CNN-a, Washington Posta te nekoliko nezavisnih novinara.

Aaron Rupar, nezavisni novinar, za Business Insider je rekao da još ne zna zašto mu je račun odjednom suspendiran. Obavijest na vrhu njegovog računa kaže da je ‘trajno suspendiran‘ te mu je omogućeno samo čitanje tuđih objava, dok mu je tweetanje, komentiranje ili slanje poruka onemogućeno.

- To je jedina informacija s Twittera, nema maila ili informacija o tome koje sam pravilo možda prekršio - rekao je Rupar.

Glasnogovornik The New York Timesa nazvao je potez Twittera upitnim, dok ga sa CNN-a nazivaju impulzivnim, neopravdanim i zabrinjavajućim. Donie O‘Sullivan s CNN-a, čiji je račun bio među suspendiranim, ističe da se na ovakav način straši novinare, navodi BBC.

Pitanje slobode govora ili sigurnosti?

Glasnogovornica Twittera je za The Verge istaknula da su zabrane povezana s dijeljenjem podataka o lokaciji. Točnije, poplava zabrana nastavak je na dan ranije kada je Twitter suspendirao račun 20-godišnjeg studenta Jacka Sweeneyja koji je napravio alat koji automatski objavljuje ažuriranja o lokaciji Muskovog privatnog zrakoplova. Tvrtka je ubrzo nakon toga promijenila svoja pravila kako bi zabranila objavljivanje trenutne lokacije osobe.

Musk je svojoj objavi sugerirao da su suspenzije novinara povezane upravo s time.

Istovremeno, Rupar je za Business Insider rekao da nije ‘tvitao‘ ili čak ‘retvitao‘ išta vezano uz to niti je planirao objaviti išta što bi moglo naručiti ičija prava. Međutim, ističe da je kritički ‘tvitao‘ o Musku noć prije nego što mu je račun suspendiran. Novinar NBC Newsa Ben Collins sastavio je popis od najmanje osam računa koji su suspendirani u četvrtak navečer, a gotovo svi novinari na njemu su izvještavali na Twitteru, izvještavali o Musku ili pisali kritički o milijarderu u danima koji su prethodili njihovoj suspenziji.

Također, Twitter je također suspendirao službeni račun Mastodona, koji se pojavio kao alternativa Twitteru.

Sve ovo možda ne bi bilo toliko zanimljivo da Musk prije dramatičnog preuzimanja Twittera redovito dijelio frustracije u vezi cenzure i moderiranja sadržaja na društvenim platformama te obećavao da će stvoriti okruženje u kojem se smije govoriti što se želi.

S druge strane, nedavno istraživanje londonske neprofitne organizacije Center for Countering Digital Hate pokazalo je da se govor mržnje, odnosno broj rasnih, homofobnih i antisemitskih uvreda se povećao na Twitteru nakon preuzimanja. Pa sada ostaje pitanje jesu li ove zabrane povezane sa kritičkim objavama novinara ili Musk zaista brine za sigurnost, ali i treba li brinuti možda još o pokojoj stvari - primjerice govoru mržnje? 

22. travanj 2024 07:12