Tehno
StoryEditor

Nova prekretnica na Wall Streetu: Amazon prvi puta dosegnuo tržišnu vrijednost preko dva bilijuna dolara

28. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Američki div Amazon ovoga je tjedna prvi puta u svojoj povijesti dosegnuo tržišnu vrijednost od dva bilijuna dolara i postao peta tvrtka koja je premašila tu razinu, a sve to zahvaljujući optimizmu oko umjetne inteligencije i potencijalnog smanjenja kamatnih stopa tijekom ove godine što je potaknulo potražnju za tehnološkim dionicama.

Američki su burzovni indeksi zabilježili snažne dobitke ove godine, a osim umjetne inteligencije i monetarne politike, tomu je pridonijela i otpornost američkog gospodarstva. Na Wall Streetu se trgovalo blizu rekordnih razina, uglavnom zbog tvrtki kao što su Amazon i Nvidia. Amazonove su se dionice ove godine rasle preko 26 posto, a zahvaljujući akviziciji Anthropica i Figurea krenula je s naglim usvajanjem tehnologije umjetne inteligencije. Krajem prošle godine tvrtka je predstavila i novu generaciju posebno dizajniranih čipova koji se koriste u podatkovnim centrima što ju je stavilo u direktnu borbu s Nvidijom koja se zbog svojih čipova našla na vrhu liste najvrjednijih kompanija.

Iz tjedna u tjedan govori se i piše o rekordnim razinama američkih burzovnih indeksa S&P 500 i Nasdaq, a sve zahvaljujući tehnološkim divovima poput Nvidije, Amazona i Microsofta koji su u proteklih šest mjeseci oduševili ulagače. Potvrdio nam je to i stručnjak za tržište kapitala.

– Rast američkog dioničkog tržišta ove godine može se u velikoj mjeri pripisati izvanrednom rastu dionica Nvidije i drugih tehnoloških kompanija koje su pogon AI revolucije. Nvidia je, kao glavni proizvođač čipova koji omogućavaju funkcioniranje AI tehnologije, ove godine predstavila novi čip koji je 30 puta snažniji od prethodnog  što je potaknulo daljnji rast dionice te je na kratak period postala i najvrjednija kompanija na svijetu prešavši granicu od 3 bilijuna dolara. Time je došla do izražaja vjera u transformativni potencijal umjetne inteligencije u budućnosti – rekao je za Lider upravitelj fonda u InterCapital Asset Managementu Jure Borovac.

image

Jure Borovac, InterCapital

foto

– Na početku godine smo imali jedan simboličan događaj koji je zadao ton za ostatak godine. Microsoft je predstavio novu tipku na svojim tipkovnicama, nešto što nismo vidjeli u proteklih 30 godina. Konkretno, ona služi za pokretanje Microsoftovog ‘Copilot‘ AI asistenta predstavljenog prošle godine – dodaje InterCapitalov upravitelj fonda.

Još jedan tehnološki gigant se uključio ove godine, a radi se o Appleu, navodi Borovac. Na svom glavnom godišnjem eventu održanom u ovom mjesecu, kompanija je predstavila ‘Apple Intelligence‘.  Radi se o AI softveru koji uključuje integraciju s ChatGPT-om OpenAI-ja te će njegove mogućnosti biti besplatne svim korisnicima koji se odluče na korištenje, dodao je.

– Amazon se pridružio utrci te je također objavio da radi na AI chatbot-u ‘Metis‘ koji bi trebao biti konkurencija ChatGPT-u. Nadalje, s obzirom da je kompanija trenutno najveći pružatelj cloud usluga, cilj je postati platforma na kojoj će klijenti moći zadovoljiti svoje potrebe za zadacima koji zahtijevaju AI – tvrdi Borovac koji potvrđuje da umjetna inteligencija ima veliki potencijal za povećanjem dugoročne produktivnosti te promjenom načina na koji se većina poslova trenutno odrađuje.

– S obzirom da su mnoge kompanije tek krenule primjenjivati novu tehnologiju rezultati će biti jasni protekom vremena. Međutim, ono što je sigurno je da je započela nova era u tehnološkom razvoju te da možemo očekivati još puno vijesti kakve smo mogli vidjeti u prvom dijelu ove godine – zaključio je Borovac.

24. srpanj 2024 13:10