Tehno
StoryEditor

Samsungu dobit pala za 69 posto, najnižu razinu u posljednjih osam godina

08. Siječanj 2023.

Samsung je ovog tjedna objavio da mu je tromjesečna dobit pala za dvije trećine, na najnižu razinu u posljednjih osam godina, a glavni krivac je, navode, slabljenje globalne ekonomije koje je utjecalo na cijene čipova, ali i smanjilo potražnju za elektroničkim uređajima.

Pesimistična procjena dobiti najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i TV-a stvara loša očekivanja i za druge velike tehnološke tvrtke, a prema procjenama analitičara, smanjenje dobiti očekuje se i u tekućem tromjesečju nakon što je južnokorejska tvrtka objavila da je operativna dobit i u razdoblju od listopada do prosinca pala za 69 posto na oko 3,37 milijardi dolara.

Predviđa se pad prihoda posljednjeg tromjesečja 2022. godine za 9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, a detaljni rezultati jedne od najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu trebali bi biti objavljeni na kraju siječnja.

Rastuće globalne kamatne stope i troškovi života smanjili su potražnju za pametnim telefonima i drugim uređajima koje proizvodi Samsung, kao i za poluvodičima koje isporučuje konkurentima poput Applea.

Prodaja memorijskih čipova i mobilnih telefona smanjila se u posljednjem tromjesečju, a prema podacima koje prenose strani mediji, cijene memorijskih su čipova pale za oko 20 posto.

Azijska je tehnološka kompanija samo još jedna u nizu koja se u posljednje vrijeme suočava s posljedicama loše ekonomske situacije u svijetu nakon što su doživjele veliki ‘boom‘ tijekom pandemije. Usporavanje prodaje i rastuća zabrinutost već su natjerale velike američke tehnološke divove na ukidanje radnih mjesta

24. svibanj 2024 02:35